Telenor stänger ner 3g-nätet - behåller 2g

2015-06-03 09:05  

Telenor stänger ner sitt 3g-nät 2020, fem år innan man helt stänger ner gsm-nätet.

Telenor stänger ner sitt 3g-nät i Norge tidigare än man avser lägga ner 2g-nätet, det som tidigare kallades gsm,

Det berättade bolagets vd Magnus Zetterberg på Telenors kapitalmarknadsdag.

Ingen kommer att kunna använda 3g-nätet efter 2020, medan tjänster i 2g-nätet ska kunna nyttjas ytterligare fem år, till 2025.

Anledningen är att Telenor vill föra över all sin datatrafik från 3g till 4g-nätet, som i dag står för 60 procent av landets datatrafik. För att försäkra sig om att även glesbygden får tillgång till en mobil tjänst prioriterar Telenor gsm framför 3g.

- Det är bättre att behålla 2g än 3g, eftersom 2g-nätet är viktigt för kommunikation mellan prylar, m2m, sa Magnus Zetterberg.

M2m är en branschförkortning för machine to machine.

Telenors svenska presskontakt Aron Samuelsson ger följande kommentar på frågan om 3g-planerna för Sverige:

- Jag ska höra med vår nätchef.  Men vi driver vårt 3g-nät tillsammans med Tre, så det är ju ett beslut vi måste fatta tillsammans.

Telia Sonera vill inte avslöja när man tänker stänga sitt 3g-nät, utan ger följande kommentar:

-Vi ser naturligtvis också att den dominerande tekniken de kommande åren baseras på 4G och fiber för att möta behoven från ett alltmer digitaliserat samhälle. Men vi har i dagsläget inte satt några tidplaner för avveckling av 2G och 3G. Det är snarare så att vi just nu moderniserar 2G-nätet och bygger ut 3G-nätet på framförallt landsbygden eftersom många människor, företag och uppkopplade saker är beroende av dessa nät, skriver Iréne Krohn, presstalesperson på Telia Sonera.

I slutet av 2016 räknar Telenor med att ha 99 procent av de norska hushållen ska ha 4g-täckning, vilket inte är detsamma som att ha 99 procents landstäckning. Då ska den norska operatören även ha rullat ut ip-baserade telefontjänsten över 4g, Volte – Voice over lte.

Med volte hoppas mobiloperatörerna vinna tillbaks kunderna som använder Skype-liknande tjänster. Bland annat genom att erbjuda bättre ljudkvalitet och betydligt snabbare uppkoppling än för ett 3g-samtal.

4g utvecklades från början endast för snabb datatrafik, inte för röstsamtal. Det är därför som operatörerna i Sverige fortfarande kopplar över samtalen med 4g-telefonen till 3g-nätet.

I Sydkorea använder operatörerna lösningen volte, voice over lte, sedan sommaren 2012. Det är en standard för ip-baserade samtal över 4g-nätet. Det kan jämföras med Skype (och Kakao Talk i Sydkorea), men kräver ingen app eller speciellt nummer.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Mer om: Telenor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt