Sydkorea skippar Huawei i USA-kablar

2014-02-14 13:22  

Stockholm (TT). Kinesiska Huawei, en av de största konkurrenterna till svenska Ericsson, levererar telekomutrustning till Sydkoreas nät. Men nu har Sydkorea kommit fram till att känslig information, exempelvis kommunikationen med landets allierade USA, inte ska gå via de vanliga näten utan i separata nätverk, skriver tidningen Wall Street Journal (WSJ).

En taleskvinna för USA:s utrikesdepartement säger till WSJ att det var Sydkorea som fattade beslutet, som innebär att känslig information från Sydkoreas regering eller till och från amerikanska militärbaser i landet inte ska passera genom utrustning från Huawei.

Huawei tillåts inte bygga mobilnät i USA på grund av att amerikanerna anser att det kan innebära en risk för kinesiskt spioneri. USA har tidigare uttryckt oro över att Sydkorea släpper in bolaget på sin telekommarknad.

TT / Ny Teknik

Mer om: Ericsson Huawei

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt