Digitalisering

Sverige snabbast i världen med att slopa kontanter

Användandet av kontanter minskar stadigt. Arkivbild. Foto: TT

Sedlar och mynt är på väg att försvinna ur svenskarnas fickor, snabbare än i alla andra länder.

Publicerad

Kontantanvändningen i Sverige är nere på den lägsta nivån någonsin. Färre än var tionde betalning sker med kontanter, enligt en ny rapport från Riksbanken.

– Det är en otrolig förändring under de senaste två decennierna, säger Gabriela Guibourg på Riksbanken.

Kontanter oftast används för småbetalningar och nu är värdet av kontanterna i cirkulation bara en procent av BNP. Det är mindre än i alla andra länder. I Euro-området är den siffran tio gånger högre.

Sverige minskar snabbast

Pandemin bidrar till mönstret, enligt Riksbanken. Många svenskar har valt att stanna hemma och handla på nätet. Banker, butiker och restauranger har slutat emot kontanter. Kontanter används mer av äldre personer och de har troligen stannat hemma mer och handlat mindre.

Betalappar som Swish och Izettle driver på. Även äldre har börjat swisha mer under pandemin, enligt Riksbanken. Nästa steg i digitaliseringen av pengarna är kontaktlösa betalningar – att blippa med kortet – och att betala med mobilen. Det ökar också. Och det här är förändringar som troligen är här för att stanna, enligt Riksbanken.

Bestående ändring

– När man väl tagit steget över till digitala betalningar brukar många stanna kvar, säger Gabriela Guibourg.

Varför är Sverige så extremt? Enligt Riksbanken beror det på mycket på Swish.

– I andra länder finns liknande appar men bankerna där samarbetar inte lika tätt som svenska banker, säger Gabriela Guibourg.

En annan förklaring är att svenska banker inte drabbades lika hårt av finanskrisen 2008, och därmed har byggt upp större ett förtroende hos allmänheten.

Med kontanterna försvinner rån mot banker, butiker och värdetransporter. Men bedrägerier med stulna kortuppgifter eller identiteter ökar.

Vill ha kontanter kvar

Alla gillar inte att kontanterna försvinner. Björn Eriksson på organisationen Kontantupproret har stretat emot länge. Vid årsskiftet blir det lag på att bankerna måste kunna ta emot kontanter. Det var en seger för Kontantupproret

– Den här utvecklingen är beklagansvärd och kommer att sluta i elände. Vad händer om Sverige hamnar i kris eller krig? Då fungerar inte betalningssystemen. Vi är fruktansvärt sårbara. Det måste till en lag som i andra nordiska länder att butiker måste kunna ta emot kontanter.

Christina Tallberg, ordförande i pensionärsorganisationen PRO, håller med.

– Var och en måste själv få bestämma hur man ska betala. Man ska inte kunna neka kunder att betala med lagliga medel.

Kontanterna försvinner

Andelen som betalat kontant vid sitt senaste köp har minskat från 39 till 9 procent mellan 2010 och 2020.