Svenska Xcerion kniper namnet iCloud

2008-02-21 08:29  

Icloud. Det kunde vara en produkt från Apple, men är det nya namnet på svenska Xcerions webbaserade operativsystem, eller Cloud OS som fenomenet kallas på engelska.

Det nya namnet borde vara lite lättare att marknadsföra än det ursprungliga Xios/3. Välkommet i så fall, eftersom Xcerion med Icloud vänder sig till en massmarknad.

Tjänsten, som kan liknas vid ett operativsystem, målar upp ett komplett Windows-liknande skrivbord i webbläsaren. Till detta hör webbaserade program. Ingenting lagras på datorn utan allt finns på nätet.

Fenomenet är hett i USA och kallas Cloud OS.

Ett program i veckan
Icloud lanserades i testversion för utvecklare i slutet av 2007 och idag finns program för presentation, chatt, webbsurf, kalender, rss-läsare, mediaspelare med mera.

Xcerion tänker lansera ett nytt program i veckan och räknar med att ha de femtio vanligaste typerna av program i slutet av 2009.

Att utveckla egna program är extremt enkelt och kräver ingen traditionell programmering. Xcerion hoppas därför att användarna ska bidra med ytterligare en stor mängd program.

Samarbete och betalfunktion
Dessutom ingår funktioner som samarbete - att flera kan arbeta i samma dokument samtidigt, via olika program, och ett betalsystem som förmedlar mikrobetalningar till dem som utvecklat egna program.

Bland Xcerions finansiärer finns Lou Perazzoli och John Connors, tidigare toppchefer inom Microsoft.

Riskkapitalbolaget Northzone har satsat 75 miljoner kronor i Xcerion.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt