Studie över svenskars surfvanor: Vi är nattsuddare

2015-06-22 19:00  

Ett diagram över våra mobila surfvanor kan säga rätt mycket om den moderna människans liv. Vi ägnar numera mest tid åt surfplattan och mobilen timmarna före midnatt.

Telenor har gjort en jämförelse mellan hur våra surfvanor såg ut för fyra år sedan och hur de såg ut under ett dygn i april i år. Att dataförbrukningen ökat kraftigt är ingen överraskning, men det är däremot fördelningen över dygnet. 2011 var kurvan ganska jämn med ett bottenläge vid 04-tiden på morgonen och en liten topp vid 21-tiden.

I år är svängningarna mycket större med stort tapp på morgonkvisten och en mycket hög topp vid 22_23-tiden. Den genomsnittliga dataförbrukningen är sju gånger större på kvällen än på morgonen.

– Förvisso är det vanligt att folk kollar mobilerna och läser nyheter på väg till jobbet, men andelen som streamar rörlig video på exempelvis Youtube är större kvälls- och nattetid och det gör att näten används mer då, säger Christian Roth, chef för privatmarknaden på Telenor.

Telenor sticker ut i statistiken från Post- och telestyrelsen (PTS). Bolagets privatkunder förbrukar mycket mer data än de flesta konkurrenternas kunder.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt