Stockholm ska bli världens smartaste

2016-04-08 10:10  
Stockholm - hem för IT-jobben. Foto: Pixabay

Fem företagsjättar och KTH går ihop för att lösa Stockholms problem. - En unik chans för alla våra företag att skapa något helt nytt, säger Mikael Dahlgren, forskningschef på ABB.

Fem av landets största teknikföretag ska slå sina smarta huvuden ihop för att hjälpa Stockholms stad att lösa framtidens problem. De fem är ABB, Ericsson, Scania, Skanska och Vattenfall. Forskare på KTH ingår också i den nya satsningen som kallas Digital Demo Stockholm.

Det har tagit tid att få gruppen på plats och få dem att enas om vad som ska göras. Första initiativet togs redan 2014, och de första konkreta pilotprojekten dras igång först efter sommaren i år.

- En anledning är att företagen haft svårt att förstå stadens utmaningar, säger Stockholms innovationsdirektör Gunnar Björkman.

Mats Williamsson, vice vd på Skanska, instämmer.

- Ja, det tog säkert ett kvartal. Från början var vi mer inne på att visa vilka problem vi kan lösa med våra befintliga lösningar, säger Mats Williamsson, vice vd på Skanska.

ABB Sveriges forskningschef Mikael Dahlgren håller med.

- Det hade förstås varit lättare. Men nu kommer vi verkligen kunna skapa något helt nytt. Det ska bli väldigt spännande, säger han.

Och blir det bra, så exporteras sedan nyheterna till andra delar av världen. De fem företagen jobbar alla globalt.

Staden har valt ut fyra problemområden: En tryggare ålderdom för invånarna; en bättre trafiksituation; renare vatten och ökad social integration.

Pilotprojekten är inte utvalda ännu. Men exempel som nämndes på presskonferensen var tjänster för bästa resväg och färdmedel, optimering av användningen av snabbladdare för elfordon, utökad virtuell kultur, språkplattformar och mikronät för elförsörjning via solceller.

Att utgå från stadens problem - vilket förefaller självklart för en utomstående - är det som gruppen menar gör den här satsningen på en smart stad unik i världen.

- Jag har sett många smarta city-satsningar världen över. Och att vi nu helt utgår från de problem som staden prioriterar, och att sedan forskare och företag tillsammans söker efter en digital lösning, det är unikt, konstaterar Ulf Ewaldsson, Ericssons högsta teknikchef som också är ordförande i styrgruppen för Stockholmsatsningen..

Varför sker detta "unika" samarbete först nu, beror på att "tiden är mogen", menar flera av de forskningschefer som ingår i styrgruppen.

- Alla företag oavsett bransch påverkas av digitaliseringen. Så det ligger i allas vårt intresse. Och det är just den typen av lösningar som vi nu ska titta på tillsammans, säger Mats Williamsson.

Stockholm stad har en vision för 2040, och målet är att då vara världens mest digitaliserade stad.

Hur det ska mätas vet samarbetsgruppen inte ännu.

- Men vi har några idéer, och där kan vi spela en viktig roll, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH.

Ericssons Ulf Ewaldsson instämmer, och menar att det är viktigt att de enskilda projekten kan utvärderas.

- Exempelvis "hur mycket elenergi som sparas eller hur nöjda invånarna är". Annars blir den här satsningen bara slagord, och det vill vi inte.

Finansborgarråd Karin Wanngård berättar att invånarna ska involveras på olika sätt. Bland annat genom att få vara med och rösta fram olika alternativ. Hon är stolt över den nya satsningen.

- Jag var i New York i förra veckan och berättade om vårt Digital Demo Stockholm där akademi, näringsliv och staden jobbar tillsammans. Och de blev väldigt imponerade.

Mer om: Smart stad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt