Statistik får liv på Roslings nya sajt

2016-10-18 13:35  
Sajten Dollar Street ska ge statistiken över världens fattigdom – och rikedom – liv.

Nu är det premiär för Dollar Street – sajten där statistik blir så intim att den tar oss in i familjebostäder världen över. ”Teknik måste inte vara häftig, utan funktionell”, säger grundaren Anna Rosling Rönnlund.

Hinkar. Noppriga tröjor. Slitna husgeråd. Det är några av favoritsakerna hos världens fattigaste familjer. På bildsajten Dollar Street är hela den globala befolkningen representerad på en tvådimensionell gata. I själva verket är gatan en skala mellan de med lägst inkomst och de med högst inkomst.

Via två justerbara reglage kan man söka efter bilder på familjer baserat på inkomst, region eller land och vilka prylar de har i hemmet. Sökfunktionen påminner om den på en crowdfundingsajt, men här returneras inte nästa häftiga pryl utan bilder och berättelser från vanligt folks vardag.

– Jag fick idén till det här redan för 15 år sedan men då var inte tekniken redo. Då hade vi varit tvungna att skicka materialet på en cd-rom som ändå har begränsat utrymme. Nu är tekniken skalbar och vi kan ha hur mycket material som helst, säger Dollar Street-grundaren Anna Rosling Rönnlund.

Efternamnet är bekant: Rosling Rönnlund är svärdotter till Hans Rosling. Tillsammans med Ola Rosling bildar de trion bakom Gapminder, en stiftelse som vill öka vår förståelse för komplexa ekonomiska och sociala frågor. Dollar Street kan ses som en ny gren på Gapminder-trädet.

Sajten är enkel att använda, nästan minimalistisk i sin presentation. På mindre än en minut är man hemma hos medelklassfamiljer i Lettland och Thailand, hos fattiga i Elfenbenskusten eller hos rika i Ukraina. Både Anna och Ola har ett förflutet på Google och har tagit med sig lärdomar från tiden där.

– Jag lärde mig att teknik inte måste vara häftig, utan funktionell. Jag är ganska trygg i den känslan, säger Rosling Rönnlund.

 

Läs mer:

Läs mer: Roslings nya grepp: förklara världen i bilder

 

Arbetet bakom sajten, däremot, har varit desto mer krävande. Hur hittar man rätt familjer – alltså de som speglar den statistik Gapminder har i sin databas – i de fattigaste delarna av världen? Gapminder tog fram underlag, specificerade vilka kriterier varje foto måste uppfylla och skickade sedan ut fotografer att leta upp människorna bakom siffrorna.

– Men när vi väl hittat dem var det inga problem. De som befinner sig i fattigdom och bor trångt har inga problem med att visa upp sina liv. Till skillnad från oss som bor här har de inget sånt som ”privatliv”. De blev ofta glada för att bli sedda. Det kan vara svårare att få familjer med hög inkomst att visa upp sina hem.

Nu vill Anna Rosling Rönnlund att Dollar Street ska användas i skolundervisningen, som ett komplement till världskartor och studielitteratur.

– I dag är undervisningen så snuttefierad. Det är omöjligt för en elev att verkligen förstå hur folk lever i andra delar av världen. Här kan de se vardagsverkligheten. Många elever som tillhör en familj med svensk medelinkomst begriper inte att de ändå är bland de rikaste globalt sett. Med Dollar Street kan de förstå var de hör hemma i världen.

Läs mer:

Läs mer: Roslings nya programvara ska förändra vår världsbild

En annan förhoppning är att medier och journalister får ett användbart verktyg till sin rapportering. Gapminder väckte för ett par år sedan stor uppmärksamhet när de publicerade en undersökning om allmänhetens kunskapsnivåer kring globala frågor. Den visade att vi hade dålig koll, journalister inkluderade.

– Men har man en sådan här databas kan man snabbt få information om levnadsförhållanden på en aktuell plats utan att behöva resa dit, säger Rosling Rönnlund.

Nu är Dollar Street redo för lansering, men arbetet med att ”strukturera det osedda” har bara börjat. Fler familjer ska fotograferas, fler datapunkter ska katalogiseras och fler berättelser ska vaskas fram ur det kollage av människor man får möta på sajten.

Peter Ottsjö

Mer om: Hans Rosling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt