Sony kniper nobelpristagaren i kemi

2010-12-14 10:44  
Ei-ichi Negishi

Elektronikjätten Sony tar nu hjälp av årets nobelpristagare i kemi, den japanska forskaren Ei-ichi Negishi. Han blir rådgivare i företagets satsning på organisk elektronik.

Japan har höga ambitioner när det gäller organisk elektronik, eller plastelektronik som man också säger. Myndigheter och forskningsstiftelser har deklarerat att landet ska ta tätpositionen i den elektronikrevolution som förväntas komma när organiska material ersätter kisel. Elektronikjätten Sony är med i racet.

För att få extra sting i satsningen har företaget nu anställt en av årets nobelpristagare i kemi, Ei-ichi Negishi, som högste forskningsrådgivare inom materialområdet. Han får också en viktig roll i företagets planering av forskning på lång sikt, liksom i det program som ska se till att talangfulla forskare tas tillvara på bästa sätt.

Sony är idag världsledande när det gäller organisk elektronik, och har bidragit till utvecklingen av organiska lysdioder (OLED), plasttransistorer och organiska solceller.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt