Smarta algoritmer skingrar dimman

2005-02-08 11:48  
Se klarare med Lyyn

Lundaföretaget Lyyn har utvecklat en programvara som tvättar bilder och video från dimma, rök och annat som skymmer sikten. Företaget fick nyligen sin första order från ett företag i säkerhetsbranschen.

Lyyns algoritmer försvagar dimma och andra oönskade bildkomponenter.
Fast det hela började med ett diagnoshjälpmedel för ögonsjukdomar.
 
Ögonläkare Olle Holm ägde en digitalkamera redan 1991, en svindyr pryl med usel upplösning.

Den fotointresserade docenten drevs redan då av en vision: att upptäcka allvarliga ögonsjukdomar tidigt genom att göra foton av näthinnan mer lätttolkade.

Tillsammans med sonen Anders Holm, doktor i elektriska mätmetoder, testade han olika matematiska algoritmer. Efter flera års experimenterande hade de utvecklat en programvara som fick läckande blodkärl och andra skador att synas på de blodtonade bilderna.

Fredrik Beckman
- Man försvagar oönskade komponenter i bilder, exempelvis det hjärnan tolkar som blodfärgning. Samtidigt framhävs information som hjärnan normalt tolkar bort, förklarar Fredrik Beckman, marknadschef på Lyyn som licensierar ut den numera patentsökta tekniken.

Olle Holm
Femmannabolaget grundades 2003 efter att Olle Holm fått ett infall. Han testade programvaran på några misslyckade semesterfoton och konstaterade att bilderna blev tydligare - dimman försvann.

Fredrik Beckman kan prata länge om tänkbara tillämpningar där man befriar stillbilder eller video från exempelvis dimma, brandrök, damm, sandstormar eller regn. Allt från övervakning av landningsbanor, tunnlar och parkeringsplatser till stödsystem för backande lastbilar och titthålskirurgi.

- Vår utmaning är att inte springa på alla bollar, säger han.

Lyyn ska därför i första hand fokusera på övervakningssystem. I november tecknades ett första kontrakt med ett företag som utvecklar teknik för säkerhetsbranschen. Vad kunden heter är hemligt, tills de första produkterna når marknaden i vår.

En stor styrka för Lyyn är att tekniken klarar videobilder i realtid. Enligt Fredrik Beckman är priset dessutom betydligt lägre jämfört med ir eller radar, som annars är vanligt inom övervakning.

En utmaning är att överleva tills licenspengarna börjar ticka in. Företaget fick ett riskkapitaltillskott på en miljon i höstas. Pengarna är öronmärkta för marknadsföring. Ytterligare finansiering kan behövas innan företaget står på egna ben.

På sikt hoppas Lyyn kunna använda patenten för ursprungsidén: ögonundersökningar.

- Vi har gjort ett par kliniska studier som visar att det fungerar. Men i Sverige är det otroligt trögt att få läkarna och myndigheter med sig. Nu vänder vi oss internationellt i stället, säger Fredrik Beckman.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt