Smart ventilation halverar energikostnaden

2004-10-21 16:30  
Herman Lindborg

Ett smart ventilationssystem som anpassar sig efter faktiska behov och därmed minskar energibehovet får Stora Energipriset för 2004. Priset går till Herman Lindborg, vd för Lindinvent i Lund, som har utvecklat det luftdon som gör energisparandet möjligt.

Herman Lindborg, vinnare.
Tekniken kan användas i befintliga hus som idag är ventilerade med konstantflödessystem.

- Akademiska Hus i Lund använder sig av vår ventilationslösning i flera av sina fastigheter och räknar med en energibesparing på minst 50 procent jämfört med vanlig ventilation, säger Herman Lindborg.

Luftdonet IDCC (Intelligent Diffuser for Climate Control) uppges anpassa luftflödet till det verkliga behovet med bibehållen ventilationskomfort.

Tekniken bedöms kunna spara mycket energi i såväl hus från 1960- och 1970-talet som i nyproduktion.

Locum fick hedersomnämnade
Fastighetsbolaget Locum får ett hedersomnämnande av juryn för sitt projekt Negawatt.

Locum har mellan åren 1995-2003 minskat energianvändningen i sina fastigheter med drygt 27 kilowattimmar per kvadratmeter.

Stora Energipriset delas ut av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och konsultföretaget Sweco Theorells.

Utmärkelsen består av en förgylld Theorellventil som konstruerades av civilingenjör Hugo Theorell, SWECO Theorells grundare, vid 1900-talets början för att åstadkomma bättre injusteringar av värmeanläggningar.

Lars Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt