Små förväntningar på ny Iphone

2016-03-21 08:26  
Apples vd Tim Cook kommer att presentera företagets nya mobiler. Foto: TT / Eric Risberg

Först tvingade konkurrensen från Googles Iphone Apple att bygga telefoner med större skärmar. Nu verkar det som om samma konkurrens får företaget att satsa på en modell med mindre skärm.

När Apples vd Tim Cook stället sig på scenen i kväll svensk tid väntas han presentera en ny minsting i företagets Iphone-serie. Enligt envisa rykten inför lanseringen ska den nya telefonen kallas Iphone SE eller Iphone 6c och bygga på Apples tidigare Iphone 5s. Telefonen ska ha en 4-tum stor, eller om man så vill liten, skärm till skillnad från Apple 6s som har en skärm på 4,7-tum.

Apple säljer fortfarande 5s som en mindre modell men telefonen som presenteras i kväll väntas ha processorer från samma serie som Iphone 6 eller 6s. Enligt förhandsryktena ska den nya modellen också ha stöd för Apples betalsystem Apple Pay. En drivkraft för Apple att presentera en mindre mobil kan vara priset. Även om den nya telefonen inte väntas bli direkt billig, så hamnar den förmodligen lägre än Apples övriga modeller.

Tidigare har Apple försökt tillgodose marknaden för lite billigare telefoner genom att helt enkelt behålla tidigare modeller till försäljning, men det har då skett på bekostnad av funktioner som till exempel Apple Pay som är viktiga för företagets hela ekosystem av tjänster.

Men det finns andra anledningar till att ha en mindre, men modern, mobil i sitt modellprogram. Även om mobiltelefonernas skärmar blivit större de senaste åren så har mer än hälften av alla telefoner som säljs världen över en skärmstorlek på mindre än fem tum enligt siffror från Strategy Analytics som citeras på sajten Recode. Apples konkurrenter som tillverkar telefoner med Googles operativsystem Android har ofta ett bredare utbud när det gäller både skärmstorlekar och pris än vad Apple hittills har haft.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL