Slapp fotboja – då batterierna måste laddas

2013-01-23 09:48  

Ett par kvarter i en skånsk stad skulle vara fredat område för en kvinna som hotats och förföljts av sin ex-man. Det är enda fallet sedan den nya lagen kom där fotboja hade varit aktuellt.

Mannen har haft kontaktförbud i flera år, men har fortsatt att trakassera sin tidigare fru. Flera gånger har han dömts till fängelse för det.

– Jag har aldrig haft något fall som har varit så här extremt, säger Titti Malmros, åklagare.

Under en av rättegångarna berättade kvinnan om känslan av hopplöshet. ”Om det är så svårt att bevisa att han varje dag rör sig nära henne; varför inte sätta fotboja på honom?” refererade domstolen.

Den nya lagen gav den möjligheten. Fallet i Skåne blev också det första och hittills enda där särskilt utvidgat kontaktförbud har utfärdats sedan den nya lagen trädde i kraft.

Mannen förbjöds att vistas inom ett område på orten, men fick ingen fotboja. Även om den tekniska utrustningen hade varit tillgänglig skulle mannen inte ha försetts med den, enligt åklagaren.

– Just i det här fallet hade det varit svårt, eftersom personen inte har en fast bostad där han kan ladda batteriet.

Mannen misstänktes för att ha brutit mot restriktionerna, men utredningen lades ned eftersom det inte fanns bevis. Anna Orring

Kontaktförbud ska övervakas elektroniskt

Sedan 2005 har det varit tio fall där en person har förbjudits att vistas i ett helt område, vilket sker med ett särskilt utvidgat kontaktförbud.

I den nya lagen från oktober 2011 ska de här besluten kombineras med elektronisk övervakning. Hemlöshet eller sjukdom kan vara orsaker till undantag.

Särskilt utvidgat kontaktförbud är den starkaste formen av kontaktförbud. Det krävs flera och allvarliga överträdelser av tidigare kontaktförbud för att det ska komma ifråga. Besluten tas av åklagare och ­gäller för sex månader i taget.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt