Skydd mot IT-attacker varierar

2013-09-20 16:00  

Malmö (TT). Skyddet mot överbelastningsattacker varierar stort mellan olika myndigheter och statliga bolag. Att skydda sig är dyrt och måste ställas mot hur utsatt hemsidan är.

– Man kan diplomatiskt uttrycka det som att man har kommit olika långt på olika håll. Det är som med fysisk säkerhet, ska vi bo i ett kassavalv eller räcker det med sjutillhållarlås, säger Anders Ahlqvist, IT-brottsspecialist på Rikskriminalpolisen.

SJ, Systembolaget och Skånetrafiken hör till dem som drabbats av överbelastningsattacker i veckan.

Genom att vara förberedd anser Ahlqvist att polisen kan parera de flesta attacker som drabbar den egna hemsidan.

– Vi är en vanlig måltavla, men ett trafikbolag kanske inte har sett att de är ett primärt mål och kanske inte har satsat de pengarna.

Försvarets Radioanstalt (FRA) tar nu fram ett system för att skydda de allra viktigaste samhällsfunktionerna från liknande attacker. Men där ingår inte kommuner och landsting.

– Vi har inte resurser för det, systemen är inte heller avsedda att spridas på bred front i samhället, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA.

Enligt polisen börjar bilden av den gångna veckans attacker att klarna. Någon detaljerad information om dem vill man dock inte ge. I torsdags kväll tog en grupp 16-åringar på sig ansvaret, ett erkännande som polisen tar med en nypa salt.

– Det erkännandet får vi varje gång något sådant här inträffar, säger Anders Ahlqvist.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt