Siemens lanserar kök 2.0

2014-07-11 10:55  

Ugn och diskmaskin som kommunicerar via wi-fi-nätet med mobil eller surfplatta är starten på det Siemens kallar "kök 2.0".

På hemelektronikmässan IFA 2014 kommer Siemens att lansera det uppkopplade köket, "kök 2.0". Via mobilen eller surfplattan styrs matlagning och diskning så att tiden i den hårt inrutade vardagen kan utnyttjas maximalt.

Protokollet för detta uppkopplade kök kallar Siemens för iQ700. Det byggs enligt företaget upp av tre egenskaper: enkelhet, uppkoppling och snabbhet.

Siemens kallar den första egenskapen "simplexity" - det ska vara enkelt att navigera i den komplexa tekniska världen. Gränssnittet är utformat så att man intuitivt förstår hur tekniken ska skötas.

Genom uppkopplingen av hushållsmaskinerna får användaren hela tiden besked om status. Det kan handla om sms-liknande besked från ugnen som att "degen har jäst" eller från diskmaskinen "klar att tömma". Kommunikationen sker över det wi-fi-nät de flesta numera har hemma.

Det ökade livstempot möts av "kök 2.0" med hjälpmedel som kan halvera tiden som en ugnsrätt vanligtvis behöver. Kortare tidsåtgång gäller då inte bara för livsmedel som bröd eller en stek, tiden det tar att värma en djupfryst pizza ska minska med 60 procent. Med iQ700 ska även diskmaskinen göra sitt jobb tre gånger så snabbt som vanliga diskmaskiner.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt