Siemens bygger största vindparken vid Öresundsbron

2006-02-28 23:00  
Siemens har byggt mycket i svenska och danska vatten

Vattenfall har lagt en beställning på 48 vindkraftverk hos tyska Siemens som ska uppföras på Lillgrund strax söder om Öresundsbron. Anläggningen blir den största vindkraftparken i Sverige.

De 48 vindsnurrorna ska stå på plats redan nästa år och leverera 110 MW, tillräckligt med ström för 60.000 hushåll. Turbinerna blir av typen 2,3 MW MKII.

Förutom att bygga anläggningen och en offshoretransformator för 33/138 kilovolt ska Siemens svara för drift och under håll i fem år.

Siemens har tidigare byggt havsbaserade vindkraftverk i Danmark, bl a Danmarks första vindkraftpark Vindeby och den hittills största havsbaserade anläggningen i Nysted .

Förutom Lillgrund planeras en ännu större vindkraftpark vid Kriegers Flak söder om Skåne. Där ska 128 vindmöllor ge effekten 640 MW.

Högt energiinnehåll i havsvindar
Vattenfall skriver på sin hemsida om satsningen på vindkraftsparker i allmänhet och Öresund i synnerhet.

För att "betygsätta" läget vid Lillgrund har Energimyndighetens modell använts. Det är bland annat vindens energiinnehåll, kostnad för anslutning till elnätet, vattendjupet, möjlig installerad effekt, påverkan på riksintressen, industriell exploatering och avståndet till kusten man sätter betyg på.

Lillgrund får mycket höga betyg. Regeringen godkände Lillgrund som en bra plats för vindkraft 2001, konstaterar Vattenfall.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt