Se men inte länka - det är regeln

2010-11-12 14:44  

Det är olagligt att länka till upphovsrättsskyddat material. Men det fortfarande går bra att titta. Det står klart efter att dom i veckan fallit i det så kallade Canalplus-målet.

Fallet är ett par år gammalt och gäller en nu 32-årig svensk man som 2007 la upp en länk på sin hemsida till Canal plus hockeysändningar. Länken var ursprungligen bara till för tv-kanalens betalande kunder, men systemet var inte vidare speciellt sofistikerat då det gav samma länk till samtliga användare.
Detta utnyttjade 32-åringen som via sin hemsida visade matcherna gratis för vem som helst som gick in på hans hemsida.

Just det faktum att mannen genom en länk gjorde verket tillgängligt för allmänheten gör att fallet kan påverka hur lagen ska se på länkning som företeelse.

- Att länka till ett sådan här verk innebär att man förfogar över verket vilket gör att man kan utkräva ansvar från denne enligt upphovsrättslagen, säger Henrik Rasmusson, åklagare i målet.

Men någon tydlig juridisk definition av att göra något tillgängligt för allmänheten finns idag inte.
- Hade han haft den här länken på en dold sida för 15 kompisar hade fallet varit annorlunda, säger Henrik Rasmusson.

Och om han hade lagt upp länkarna på sin Facebooksida som visas för en 500 vänner?
- Det är där är en svår fråga och måste prövas enskilt i varje enskilt fall. Det som har betydelse är hur många som är med och hur den kretsen är bestämd.

Om jag på min hemsida länkar till en musikvideo på Yotube gör jag då något olagligt?
- Gör du en länkning som går direkt till visning av ett skyddat verk har du objektivt begått ett brott. Sedan kan du vara så att du inte förstår att den här var upplagd utan upphovsmannens godkännande. Då kan det vara svårt att fälla för brott. Det gäller att kunna visa att du förstod att visningen var olovlig.

Men om jag tittar på en strömmad film som saknar tillstånd från upphovsmannen så gör jag inget olagligt?
- Nej, om den inte bestående lagras på din dator. Men normalt sett gör den inte det. Normalt sett utgörs inget brott genom att bara titta, säger Henrik Rasmusson.

Det är alltså lagligt att titta på det, men olagligt att säga "titta på det här".
-  Så var det även med barnpornografibrottet tidigare. Tidigare var det inte straffbart att titta. Men det har man ändrat nu. Men det här är en fråga för lagstiftaren.
 

I domen börjar tingsrätten med att fastställa att sändning av en hockeymatch uppnår så kallad verkshöjd, vilket ger den upphovsrättsligt skydd.
 

Det har man kommit fram till efter att juridikprofessorn Jan Rosén i ett utlåtande beskriver hur det går till att filma en hockeymatch. Tv-producentens val av timing, fokus och bildsekvenser tillsammans med kommentatorernas utlåtande gör att helheten uppnår verkshöjd och skyddas av upphovsrätten.

Den andra frågan tingsrätten svarar på är om 32-åringen gjort intrång i C More Entertainments upphovsrätt som äger rättigheterna till webbtvsändningarna, vilket tingsrätten anser att 32-åringen har.

Mannen döms för intrånget till dagsböter och skadestånd plus rättegångskostnader på totalt drygt 139 000 kronor. Det är ännu för tidigt för att säga om domen kommer att överklagas till högre instans. Men då rättsfrågan inte är prövad i högre instans lär domen överklagas.

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt