Scalado gör miljontals mobilkameror snabbare

2008-06-09 09:33  
Aptinas kamerasensorer, snart snabbare med teknik från Lund.

Lundaföretaget Scalados program för bildhantering i kameramobiler har anammats av bildsensorjätten Aptina. Nu kan Scalado räkna med ytterligare miljontals slutanvändare.

Det är Aptinas kamerasensorer med 3 miljoner pixlar och mer som framöver ska få den skånska tekniken inbyggda i sig. Aptina är världens näst största tillverkare av bildsensorer i så kallat CMOS, den numera vanligaste tekniken.

– Vi tror att det här blir en stor grej, säger Pierre Elzouki som är grundare, tidigare vd och numera investeraransvarig i Scalado.

Scalados intäkter består allmänt mest i royalty för varje tillverkad mobiltelefon som tekniken sitter i. Vad Aptinas välsignelse betyder för Scalado är för tidigt att summera. Pierre Elzouki uppger att Scalados teknik redan byggts in i över 150 miljoner kameror, och att bolaget omsatte i storleksordningen 30 miljoner kronor förra året.

Snabbare klick och visning
Smidigt utnyttjande av minnet och processorn är grunden för Scalados teknik, som resulterar i att det går snabbare för digitala kameror att knäppa och hantera högupplösta bilder.

Pierre Elzouki beskriver skillnaden i bildfångningen som att vanliga kameror tvingas gå mödosamma omvägar med bildförminskning för att de inte klarar att hantera högupplösta bilder som de är. Det gör att bilden på sökarskärmen är fördröjd, och att kameran måste börja planera för sin högupplösta bildfångning när användaren trycker på avtryckaren. Sedan tas bilden efter en fördröjning. Med Scalados teknik kan högupplösta bilder flöda högupplösta genom kretsarna, och knapptrycket kan liknas vid en beställning av att kameran ska spara en högupplöst bild som då redan åkt in i den.

I bildhanteringen, det vill säga efter att bilden har knäppts, gör Scalados teknik att bilden komprimeras och visas snabbare. Sammantaget gör det att användaren slipper störande väntan, och att en batteriladdning kan räcka längre.

Växer samman med elektroniken
Aptina Imaging är sedan i mars namnet på den amerikanska minnesjätten Microns division för bildsensorer. Dagens bildsensorer tillverkas i en process som kallas CMOS (brukar uttalas ”se-mos”). Samma teknik har i årtionden använts för datorminnen, så flera bildsensortillverkare har sitt ursprung i minnestillverkningen, hos exempelvis Toshiba.

CMOS-tekniken innebär att digitalkamerans motsvarighet till en filmruta, bildsensorn, kan tillverkas på samma kiselkrets som processor och minne. Det är till detta lilla system som Aptina nu använder Scalados programvara, och säljer paketet till mobiltillverkare.

Aptina stod för i storleksordningen 3 miljarder kronor av förra årets försäljning på CMOS-kamerasensormarknaden, som totalt i världen uppgick till motsvarande drygt 25 miljarder kronor enligt analysfirman IC Insights. Störst på världsmarknaden var Omnivision och från tredje plats följde ST, Toshiba och Sony.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt