Satellitnät ska hitta flygplan som försvinner

2015-02-02 15:11  

54 kameraförsedda satelliter som redan är i drift kan användas för att spåra upp fartyg, eller flygplan som MH370, i nödsituationer.

Forskare vid universitetet i Leicester har identifierat 54 satelliter som tillsammans är utrustade med 85 bildsensorer som endast används för att då och då ta bilder över landområden på jorden.

Dessa satelliter skulle mycket väl även kunna ta bilder över haven. När fartyg eller flygplan tappas bort på radar kan dessa satelliter ta bilder över det aktuella området.

Bilderna har en upplösning på bara några decimeter, vilket är tillräckligt för att även mindre fartyg och flygplan skulle kunna synas på bilderna från rymden.

Sådana bilder skulle kunna korta tiden för räddningsinsatser eller vrakletning.

- Det här är inte jämförbart med ett radarbaserat trafikövervakningssystem, säger doktor Nigel Bannister vid universitetet i Leicester. Men om satelliterna kan engageras så snart en nödsituation rapporteras så finns möjligheten att leta upp senast kända position. Därmed kan också ett eventuellt sökområde efter farkosten begränsas.

- Att ett så stort objekt som flygplanet MH370 kunde försvinna visar att den trafikövervakningsteknik som finns idag har sina brister, menar Nigel Bannister.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt