Så löser Ericsson trängseln

2010-05-04 23:00  

Iphone-kunderna börjar surna till. Mobilnäten håller inte alltid måttet. Därför satsar nu Ericsson lika mycket på sitt nya vapen "Het net", som man gjorde på 4g.

"Het net" kallar Ericsson sin nästa stora utvecklingssatsning. Runt projektet råder fortfarande en hel del hemlighetsmakeri. När de nya produkterna ska vara klara för lansering vill man inte avslöja.

- Huawei läser ju Ny Teknik, säger Ulf Ewaldsson, chef för Ericssons radionät.

Den kinesiska konkurrenten utvecklar liknande lösningar. Så Ulf Ewaldsson vill inte avslöja alla detaljer. Men han är eld och lågor.

- Det här är en stor grej, och hur spännande som helst. Nu ska vi skapa ännu en revolution som utvecklats i Stockholm.

"Het net" är en förkortning av heterogena nätverk. Och med det menas ett mobilnät, där celler av olika storlek jobbar ihop inom samma täckningsområde. Detta till skillnad från dagens 3g-nät, där alla celler är ungefär lika stora.

- Men Iphone har revolutionerat hela mobilbranschen. Så nu krävs heterogena nät, säger Ulf Ewaldsson.

I de "heta" näten kan en mobil-operatör i efterhand installera små och smarta basstationer på platser där många aktiva användare av Iphone och andra smarta mobiler kräver högre kapacitet. Tack vare intelligensen i basstationerna i de olika cellerna kan de samsas utan störningar. Enligt Ulf Ewaldsson frågar operatörerna redan efter den här typen av lösningar.

- De har inte priset i fokus längre. I stället frågar de oss vad vi kan göra för att deras nät ska fungera bättre med Iphone än konkurrenternas.

Ulf Ewaldsson vill inte namnge någon av de intresserade operatörerna. Men att en av de intressantaste är den amerikanska mobiloperatören AT&T, som har fått utstå hård kritik från sina Iphone-kunder i New York och San Francisco, är en rimlig gissning. Det är också där som begreppet "I-mess" myntats.

Ericssons förslag på lösning är alltså att komplettera det befintliga nätet med de nya små och smarta basstationerna. Ulf Ewaldsson kallar de nya produkterna för koordinerade piko-basstationer.

- Det här är ett jätteviktigt nästa steg för oss, vilket förklarar varför vi nu lägger lika mycket resurser på "het net" som tidigare lagts på 4g.

Ingen av de svenska operatörer som Ny Teknik har talat med ser dock något omedelbart behov av den här typen av produkter. I de svenska näten sitter basstationerna betydligt tätare än exempelvis i USA.

Men Ericsson är övertygad om att det här kommer att bli stort för dem.

- Hur stort vill jag inte säga, säger Ulf Ewaldsson.

Läs även artikeln "Störst behov i USA"

Läs även artikeln Teknikprofessorn: Det här är framtiden

Intelligenta celler klarar krockar

”Het net” är ett sätt att få bättre täckning av höga datahastigheter och högre kapacitet i ett befintligt mobilnät. Det operatörerna gör är att bygga pikoceller inom de existerande makrocellerna.

För att de små piko-baserna inte ska störas av signalerna från de större, krävs en hel del intelligens. Både i de små (piko) och stora (makro) cellerna.

Koordineringen mellan de olika cellernas lager kommer i release 10 av 3GPP-standarden vid nästa årsskifte.

Ericsson jobbar även med en lösning för att öka kapaciteten i de befintliga näten, som kallas Comp, vilket står för Coordinated Multi-point. I det fallet sänder man från flera basstationer samtidigt till en och samma mobil.

Mer om: Het net Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt