Rysk signalspaning 40 mil från Sverige

2014-03-20 13:21  

Ryssland sätter upp en signalspaningsanläggning 40 mil från Sverige. Målet är att hitta "hot från väst".

Den nya signalspaningsstationen är planerad att sättas upp i Alakurtti. Uppgifterna kommer från den brittiska försvarstidskriften Janes Defence med hänvisning till statsmedia som i sin tur hänvisar till källor nära den ryska marinledningen.

Alakurtti ligger i norra Ryssland, cirka fyra mil från finska gränsen i höjd med Rovaniemi. Redan för några veckor sedan kom beskedet att Ryssland sätter upp en militärbas i Alakurtti. Men de nu aktuella uppgifterna preciserar alltså att det också rör sig om en ny signalspaningsanläggning på platsen.

Enligt Janes Defence kommer personalen vid anläggningen att följa utveckling i bland annat Arktis. Men verksamheten kommer också att vara inriktad på att "leta efter hot från väst".

Enligt vad Ny Teknik erfar skulle en eventuell rysk signalspaningsstation i Alakurtti även kunna bedriva underrättelseinhämtning riktad mot Sverige. Exempelvis när det gäller övningsverksamhet i området kring Boden och Luleå. I det senare fallet finns F21 med två Gripen-divisioner baserade.

Olle Nygårds

Mer om: Signalspaning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt