Roboten som jobbar på bordet

2009-06-29 15:05  
Tabl-O-bot får beställning via Bluetooth

Roboten som far omkring på bordet och serverar kaffe utan att krocka med koppar och glas, och utan att ramla över kanten, får ett uppdrag denna vecka.

Vid tyska Fraunhoferinstitutets 50-årsjubileum den här veckan kommer roboten Tabl-O-bot att få servera gästerna kaffe.

Roboten ser ut som en värmeplatta, 27 cm i diameter och 8 cm hög. Inne ryms olika sensorer, motorer, processorer och batterier, för meningen med Tabl-O-bot är att den ska kunna köra en kaffekanna till en gäst vid ett bord, utan att krocka med hinder på vägen.

Och utan att köra över kanten och hälla ut kaffe i gästens knä.

Till sin hjälp har roboten tre ultraljudssensorer, tre ir-sensorer och tre Hallsensorer. Genom att rikta roboten mot den person som ska serveras kaffe känner Tabl-O-bot i vilken riktning den ska färdas.

Med hjälp av ultraljudssensorer upptäcker hinder på vägen som kaffekoppar, flaskor eller glas, och väjer för dessa. På undersidan finns ir-sensorer så att roboten får info om när bordskanten närmar sig. Via Bluetooth kan den styras med en mobiltelefon eller dator.

Fraunhoferinstitutet tänker sig att Tabl-O-bot kan serietillverkas, och tack vare billiga komponenter skulle priset kunna stanna vid 100 euro, dryga tusenlappen.

Kunder kan vara restauranger och konferensanläggningar som vill ha ett spektakulärt inslag i serveringen.

Annars har syftet med utvecklingsarbetet främst varit att bygga en referensplattform för kommande hushållsrobotar, som automatiska dammsugare och liknande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt