Robotar och kulbanor på barnens hackardag

2016-03-21 14:17  

BILDSPEL. I helgen samlades ett hundratal barn med sina tillhörande vuxna för Kids Hack Day, i Stockholm.

När Ny Teknik besöker arrangemanget, i Hyper Islands lokaler, inrymd i byggnader som en gång tillhört Ericsson, men numera är kontorsplats åt diverse företag samt stadsdelsnämd och vårdcentral - är både temperaturen och ljudnivån hög. De unga deltagarna har precis avslutat ett Skype-Samtal med Beijing, där Kids Hack Day också anordnats under samma dag. Nu sitter de flesta på golvet omgivna av motorer och byggsatser för robotar. Vid stationer runt om i lokalen får besökarna bland annat prova på att löda, programmera eller experimentera med ljud.

Carl Bärstad är en av grundarna till Kids Hack Day, ett evenemang som nu spritt sig från Sverige till ett 30-tal länder. Han berättar om tanken med att använda programmering i Scratch för att styra robotar.

– Barnen är inte intresserade av programmering, de vill göra en cool robot. Och då blir programmeringen ett verktyg.

–Vi har märkt att det är går inte att att att uppnå samma effekt och engagemang hos barnen när det bara är digitalt. I internets begynnelse var det skithäftigt att skriva lite kod och få texten på hemsidan att ändra färg, så är det inte längre.

Enligt Carl Bärstad är ambitionen med Kids Hack Day bland annat att hjälpa barn förstå hur världen omkring dem fungerar, men framförallt att ge dem tillgång till den kreativitet som kunskaper i programmering innebär.

– Progammering är ett av de mest kraftfulla sätten att forma sin egen framtid och uttrycka kreativitet, säger han.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Barn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt