Riksdagen röstade ja till nya fildelningslagen

2009-02-25 13:39  

UPPDATERAD: I dag röstade riksdagen igenom Ipred-lagen. Det innebär att upphovsrättsinnehavare från april kan gå till domstol för att identifiera fildelare.

Under onsdagen var det debatt i riksdagen kring den så kallade Ipred-lagen som ger upphovsrättsinnehavare möjlighet att identifiera personer som sysslar med omfattande illegal fildelning.

Förespråkarna anser att lagen, som grundas på ett EU-direktiv, kommer att stärka skyddet för upphovsrätten och avskräcka människor från omfattande illegal fildelning.

Kritikerna å sin sida menar att lagen går längre än EU-direktivet, och att den är ett för kraftigt ingrepp i den personliga integriteten.

De ser bland annat risker med att fel personer kan anklagas eller att upphovsrättsinnehavare kan hota med stora skadestånd för att få ut mindre ersättningar.

I debatten föreslog socialdemokraten Eva-Lena Jansson att man skulle tillsätta en kommission som undersöker hur frågor kring upphovsrätten kan hanteras.

Justitieministern Beatrice Ask påpekade att det är domstolen som avgör om bevisningen räcker och att den alltid kommer att överväga om behovet av utlämning överväger skyddet av den personliga integriteten.

Omröstningen sker klockan 16. Eftersom näringsutskottet i förra veckan sa ja till den nuvarande utformningen av lagförslaget kommer riksdagen med all sannolikhet att rösta ja.

Vid omröstningen fick förslaget stöd av en bred riksdagsmajoritet bestående av de fyra allianspartierna och socialdemokraterna.

Lagen kommeri så fallatt träda i kraft den 1 april.

Ipred-lagen

Lagen innebär att upphovsrättsinnehavare kan gå till domstol då det finns bevis för att en viss dator på internet använts för omfattande illegal fildelning med intrång i upphovsrätten.

Domstolen kan då tvinga bredbandsoperatören att lämna ut identiteten för den som har abonnemanget knutet till datorns ip-nummer.

Upphovsrättsinnehavaren kan sedan driva ett civilmål mot abonnenten, men det gäller samtidigt att bevisa att det är samma person som fildelat.

Enligt lagfärslaget är det framförallt personer som laddar upp material till fildelningsnät som ska kunna identifieras, inte de som laddar ner enstaka filer.

Mats Lewan

Mer om: Fildelning Ipred

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt