Resqu får pengar till Hepkie

2010-02-02 12:57  
Med söksystemet Hepkie kan fjällräddarna söka av ett området på 50x60 kilometer per timme och ha en precision i sökandet efter försvunna på så lite som 30cm. Foto: Resqu

Företaget Resqu i Lund gör en nyemission och får därmed fem miljoner kronor i nytt kapital för att fortsätta utvecklingen av sitt räddningssystem Hepkie.

Hälften av pengarna kommer från Sydsvensk Entreprenörsfond och andra hälften från befintliga ägare, däribland Lunds universitets innovationsbolag (Luab) samt ett antal affärsänglar.

Pengarna betyder att Resqu kan utveckla en prototyp av hela sitt system, som inkluderar en basenhet och en sökenhet. Tidigare har företaget gjort tester med en prototyp av sökenheten.

Systemet kallas Hepkie och är tänkt att användas vid laviner, jordskred, olyckor på sjön och på fjället. Basenheten "väcker” den nödställdes mobil, som skickar tillbaka signaler till sökenheten.

Ringer upp alla mobiler
Utrustningen kontaktar alla mobiltelefoner inom 200 meters radie och får dem att sända ut sin position. Den som hamnat under till exempel en lavin kan sedan pejlas in med några decimeters felmarginal.

Det behövs inget gsm-nät för att signalerna ska fångas upp. All kommunikation sker direkt mellan telefonerna och fjällräddarnas utrustning.

– Både svensk och norsk fjällräddning har visat stort intresse för att testa produkten och vi har kontakter i alperna som hänger på låset för att få köpa den färdiga produkten, säger Resqus vd Andreas Ekengren.

Ännu ingen färdig produkt
I september förra året visade Resqu upp sin utrustning på en internationell konferens för alpin räddningstjänst.

Nästa år är Åre värd för konferensen och då räknar Resqu med att ha en färdig produkt att visa upp för publiken.

Resqu AB grundades 2009 av Fredrik Tufvesson och Fredrik Thorsell, som möttes vid Lunds Tekniska Högskola.

Ordförande i bolaget är Mats Lindoff, innovationschef på Lunds universitet och förr teknisk direktör på Sony Ericsson.

Resqu har också vad Andreas Ekengren kallar ett ”teknikutbyte” med Ericsson. Bland annat är den komponent som väcker mobilerna utvecklad av det svenska telekombolaget.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt