Regeringen föreslår mobilfri skola

2014-09-09 09:36  
Matematiklärare Per Berggren undervisar niondeklassare under en mattelektion på Trädgårdstadsskolan i Tullinge. Regeringen kommer nu med förslaget att skolan ska vara mobilfri. Foto: TT

Regeringen vill att skollagen ändras så att skolor får rätt att samla in elevernas mobiltelefoner innan lektionerna börjar. Syftet är att skapa bättre studiero.

– Det är alldeles för många elever som inte koncentrerar sig på lektionen därför att de spelar på sina mobiler eller är aktiva på sociala medier, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till SVT.

Förslaget baseras på en utredning som förra LR-ordföranden Metta Fjelkner gjort på regeringens uppdrag. Utredningen beställdes efter den senaste Pisaundersökningen som visade att stök och sena ankomster är vanligare i svenska skolor än i OECD som helhet. Utredningen presenteras på en pressträff i dag.

Som regelverket är skrivet i dag har lärare rätt att ta ha hand om elevernas mobiler om mobilanvändandet varit störande. Däremot har lärare inte rätt att samla in mobilerna i förebyggande syfte.

Sveriges Elevkårer tycker att förslaget är populistiskt och äventyrar elevernas rättssäkerhet.

– Vi ser att det finns problem med studiero i skolan, de måste vi åtgärda. Men lösningen är inte att ge lärare rätt att konfiskera elevernas egendom mot deras vilja, säger Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges Elevkårer.

Björklund måste vakna nu, fortsätter han:

– Mobiltelefonen är ett självklart hjälpmedel i dagen samhälle.

Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson, har inget emot förslaget men säger till SVT:

– Mer symbolpolitik är inte det som kommer att hjälpa de sjunkande skolresultaten och den minskande likvärdigheten. Vi måste satsa på mindre klasser, fler specialpedagoger och resursförstärkningar för skolan.

Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rossana Dinamarca betecknar förslaget som teknikfientligt, och säger till SVT att det ger lärarna en slags polisiär roll.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt