Räfflat skrov gör livet surt för havstulpanen

2004-08-24 10:39  
Havstulpanen, fruktad av båtägare.

Extremt små räfflor på en plastfilm kan göra livet surt för havstulpanerna. Plastfilmen som är tänkt att ersätta bottenfärg klistras fast längs båtskrovet. Ytan gör att den lilla rankfotingen inte kan få fäste.

Forskare vid Chalmers, Tjärnö marinbiologiska laboratorium och Göteborgs universitet har arbetat i många år för att hitta en giftfri produkt som kan skrämma bort havstulpanerna. När de små rackarna bosätter sig på båtens undersida bidrar de till ökad bränsleåtgång för båtägaren. Ett otyg som främst drabbar västkustbor, men även båtägare på ostkusten.

På bilden kan man tydligt se hur
resultatet blir med olika ytbeläggning
efter tre månaders exponering i havet.
Foto: Tjärnö marinbiologiska laboratorium
Stiftelsen för strategisk forskning har bidragit med 40 miljoner kronor för att forskarna ska kunna utveckla nya tekniker. Resultatet är två patent: räfflorna på plastfilmen och de giftfria ämnena kateminer, som ingår i moderna bottenfärger.

Hittar ingen tillverkare
Kateminerna gick fort att exploatera. Men innan bottenfärger med detta giftfria ämne kommer ut i handeln måste Kemikalieinspektionen säga sitt. Värre är det
Det är den spetsiga strukturen, på den svartvita mikroskopbilden, som havstulpanen skyr som pesten.
med räfflorna. Det stora problemet med dessa är att forskarna fortfarande inte har hittat någon som kan tillverka plastfilmen med de små, små räfflor som krävs.

- Redan för 20 år sedan, under Olympiska spelen i Los Angeles, använde vissa roddare en plastfilm med räfflor för att minska friktionen, berättar professor Lars Larsson vid institutionen för marin teknik på Chalmers i Göteborg. Han är initiativtagaren till den räfflade plastfilm som testas på Tjärnö marinbiologiska laboratorium.

Marinbiolog Fredrik Lindgren arbetar på
Tjärnö marinbiologiska laboratorium
med att sjösätta båtar med olika
strukturerade ytprover.
Tidigare prövades även andra strukturer, till exempel små pyramider som stack upp och halvsfärer, som gick att konstruera på kemisk väg. Men räfflorna visade sig fungera bäst.

I laboratorieförsök har de svenska forskarna uppmätt en friktionsminskning på 10-20 procent på enklare plattor som klätts med plastfilmen och som släpats i vatten.

- I liten skala fungerar vår plastfilm. De amerikanska roddarna hade däremot problem med att få sin plastfilm att fastna utan att den skrynklade och glipade.

Finns det något företag som lyckas med tillverkningen tror Lars Larsson att plastfilmen går att använda på både fritidsbåtar och på handelsfartygens propellrar. Även om forskarna hittills inte hittat något företag som kan exploatera deras idé är de säkra på en sak.
- Plastfilmen är garanterat giftfri, säger Lars Larsson.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt