Räddningen av Kistafabriken misslyckades

2004-05-13 10:07  
Flyttar till Dresden

Den tyska halvledarjätten Infineon står fast vid att flytta utrustningen i Kistafabriken till Tyskland. Därmed faller förutsättningarna för att fabriken ska kunna leva vidare.<br></br> - Ett dråpslag för Sverige, säger Eva Westberg på Vinnova, som finansierat utredningen om möjligheterna att rädda Kistafabriken.

Flyttar till Dresden.
Den tidigare Ericssonägda Kistafabriken är Sveriges enda kvarvarande tillverkare av mikrochip och den statliga innovationsmyndigheten Vinnova har utrett förutsättningarna för att ha kvar produktion av mikroelektronik i Sverige.

Utredningarna har pekat på många svårigheter, men slutsatsen är att möjligheterna att lyckas är tillräckligt goda för att man ska satsa på fortsatt produktion i Sverige.

- Ett nytt bolag är bildat, finansiärerna är på plats, lokaler och kunder finns. Även Ericsson har till slut ställt sig bakom ett genomförande. Från vår sida trodde vi att allt var klart för ett övertagande. Men i måndags kom Infineons beslut att man behövde maskinerna för sin egen produktion, säger Eva Westberg till nyteknik.se.

Infineon tog över halvledarfabriken från Ericsson för snart två år sedan. Redan då deklarerade Infineon att man skulle stänga produktionen sommaren 2004 och flytta maskinerna till sin stora fabrik i Dresden i Tyskland.

"Sverige saknar hårdvarustrategi"
Eva Westberg, som tidigare jobbade inom Ericsson, menar att det saknas en nationell strategi för hårdvaruproduktion i Sverige.

- Det har varit en orsak till att vi inte kunnat hålla tillräckligt högt tempo i försöken att rädda Kistafabriken. När vi väl fick allt på plats hade utvecklingen på elektronikmarknaden drivit upp priserna på utrustningen. Den ökade efterfrågan på komponenter hos Infinion har gjort att Infineon vill behålla utrustningen för eget bruk, säger Eva Westberg.

Hon är rädd för att hårdvarutillverkningen helt försvinner från Sverige om inte industrin och staten gemensamt bestämmer sig för vad man ska satsa på.

- Det handlar inte om något "varvsstöd" utan att välja ut det som är strategiskt viktigt att kunna ha kvar här i Sverige. Vi kan inte kasta ut allting, säger Eva Westberg till nyteknik.se.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt