Populära chattappen Kik begravs – satsar allt på kryptovaluta

2019-09-25 15:30  

En gång var Kik ett självklart val för den som vill skicka meddelanden anonymt. Nu läggs tjänsten ner – och bolaget bakom appen satsar på en helt ny inriktning.

"Kik är som sms på steroider". Beskrivningen kommer från Aftonbladets granskning av fem appar som har blivit omåttligt populära hos tonåringar. Som mest hade meddelandetjänsten över 300 miljoner användare över hela världen.

Lockade med anonymitet

En stor lockelse med tjänsten var att användarna kunde skicka text, bilder och videoklipp till varandra utan att behöva ge ut namn eller telefonnummer. Appen var dessutom gratis att använda.

Nu går en chatt-era i graven. På tisdagen meddelade företaget Kik Interactive att appen Kik Messenger ska skrotas. Samtidigt stakar bolaget ut en ny inriktning för verksamheten, skriver Techcrunch.

Läs mer: Därför ska du göra slut med Internet Explorer – en gång för alla

Från och med nu ska fokus helt ligga på kryptovalutan Kin. Efter lanseringen för två år sedan har Kik Interactive tagit in motsvarande nästan en miljard kronor i en så kallad ICO (initial coin offering), ett begrepp som anspelar på IPO, den engelska benämningen för börsintroduktion.

70 anställda måste lämna bolaget

Men i somras stötte Kik Interactive på patrull hos den amerikanska myndigheten Securities Exchange Commission (SEC). Detta eftersom SEC menar att kryptovalutan sålts att utan bolaget först registrera erbjudandet och försäljningen, vilket krävs enligt amerikansk lag.

Omstruktureringen hos Kik Interactive innebär att runt 70 personer får lämna bolaget. Men exakt när Kik-appen försvinner helt är fortfarande oklart.

Kalle Wiklund

Mer om: Chatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt