Polisen satsar på högteknologisk övervakning

2017-02-14 08:16  
Fasta och rörliga högteknologiska kameror ska hjälpa polisen lösa fler brott. Foto: TT

Polisen storsatsar på högteknologiska övervakningskameror. Syftet är att bland annat avstyra terrordåd, skottlossningar och sexuella övergrepp.

Fasta och rörliga kameror ska i kombination hjälpa polisen. De sistnämnda kan exempelvis placeras på fordon, uniformer eller drönare, skriver Dagens Nyheter.

Myndigheten använder sig av övervakningskameror i dag men systemen håller inte en jämn och tillräckligt hög kvalitet och är inte kompatibla.

– När vi nu blivit en gemensam myndighet är det hög tid att vi får modern teknik överallt, säger polisinspektör Joakim Söderström vid Utvecklingscentrum Stockholm, som leder utvecklingsarbetet.

Tanken är att det nya systemet även ska tillåta digital bildanalys med hjälp av olika datorprogram.

– Det kan handla om allt ifrån igenkänning av ansikten och fordon till att systemet larmar om att en person har ställt ifrån sig ett föremål på en viss typ av plats. Det finns även möjlighet att ansluta sensorer som reagerar på skottlossning eller glaskross, säger Söderström.

Övervakningskameror får inte monteras var som helst, det regleras genom lagstiftning till skydd för medborgarnas personliga integritet. För att polisen ska få tillstånd för övervakning av en allmän plats krävs det i regel att myndigheten kan visa att platsen är särskilt drabbad av brott.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt