Polar Rose känner <br></br>igen dig på nätet

2006-09-19 23:00  
Grundaren Jan Erik Solem.

En ny svensk sökmotor letar upp bilderna på dina släktingar, kompisar och andra personer på nätet. Du behöver inte ens veta namnet. Polar Rose, som sökmotorn heter, känner igen bilderna utifrån en tredimensionell ansiktsmodell. Ny Teknik har provat.

Sökmotorn har utvecklats av företaget Ground Truth Vision i Lund, som nu byter namn till Polar Rose.

De flesta bildsökningsprogram, till exempel i Google, är i själva verket textbaserade och bygger på att bilderna döpts efter personerna eller märkts med etiketter, "taggar". Polar Rose utgår i stället från ett bildbehandlingsprogram, som känner igen ansikten ungefär som vi själva gör.


Programmet måste först få ett ansikte att utgå ifrån som det på egen hand hittar i bilden.

- Det första steget är att man detekterar var det finns ansikten någonstans i bilden. Vi har utvecklat en snabb metod som innebär att man söker igenom bilden med ett antal filter. Beroende på de svar man får där kan man tolka om det är ett ansikte eller inte, säger Jan Erik Solem, grundare av Polar Rose.

- När man har hittat ansiktena kan vi räkna fram 3D-formen. Och från den matchar vi bilderna.

Jan Erik Solem startar sökprogrammet. Blandningen av bilder i det digitala fotoalbumet som han öppnat ser ungefär lika oöverskådlig ut som mina egna samlade bildfiler. Landskap och hus, människor och djur, vinter, sommar, gammalt och nytt i en enda röra.

Polar Rose ska skapa ordning bland kort på nätet. Genom att omvandla ansikten till 3D-modeller identifieras personerna på bilden.


Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt