Platta högtalare fixar mulligt ljud

2010-09-28 23:00  

Den är platt och nätt, men låter som en bjässe. Intresset är stort för en ny svensk högtalarteknik.- Responsen är helt enorm, säger Pär Gunnars Risberg, vd och medgrundare i Linköpingsföretaget bakom de platta högtalarna.

<p>Actiwave lanserade sitt högtalarmärke Opalum på den stora prylmässan IFA i Berlin i början av september. Målet var att få kontakt med en handfull distributörer. Nu fajtas ett femtiotal företag runt om i världen om att få sälja högtalarna. </p> <p>- Vilken rivstart. Nu blir en av våra utmaningar att rampa upp produktionen snabbare än planerat, säger Pär Gunnars Risberg.</p> <p>Det stora intresset beror på att högtalarna inte alls låter som de ser ut. Den platta designen borde ge ett tunt, burkigt ljud. Men om man blundar tror man sig lyssna på en kraftfull golvhögtalare. Det kan Ny Teknik bekräfta efter att ha provlyssnat. Åtminstone tills man rattar upp volymen. Då hänger basen inte med. </p> <p>Men Actiwave försöker inte skapa perfekt ljud, och målgruppen är inte hifi-fantaster.</p> <p>- Vi siktar på alla som vill ha snygga vardagsrum med platta, små högtalare, men som ändå vill ha riktigt bra ljud, säger Pär Gunnars Risberg.</p> <p>Priset ligger mellan 12 000 och 40 000 kronor för ett par högtalare. Inget lågprisalternativ, alltså.</p> <p>Att slå sig in på musikmarknaden är inte det lättaste. Actiwave har draghjälp av två personer i styrelsen som tidigare haft ledande befattningar på danska högtalarföretaget Jamo och amerikanska Klipsch Group. </p> <p>- De har kontakter och har byggt upp distributionsnät förr. Vi är ett nytt märke och måste göra allting rätt. Man får bara en chans i den här branschen, säger Pär Gunnars Risberg.

Actiwaves tre knep

1. Ljudet mäts upp i labb och analyseras. Sedan anpassas ljudsignalen så att bristerna kompenseras. En ljudalgoritm från Linköpings universitet kombineras med forskning om hur hjärnan uppfattar ljud.

2. Högtalarna har upp till 48 element som styrs med en patenterad metod för att få jämn spridning av frekvenser och effekt. Baselementen sitter ytterst och har längre slaglängd än normalt.

3. Den digitala ljudsignalen och strömmen sänds i samma högtalarkabel med en patenterad lösning, vilket ger brusfri överföring.

Akustikexperten: Basen den stora utmaningen

Visst kan man förbättra en högtalares prestanda med avancerad signalbehandling.

Akustikexperten Martin Höjer tycker att Actiwaves teknik låter intressant.

– Spännande. De här högtalarna skulle jag gärna provlyssna, säger Martin Höjer som är akustiker på konsult­företaget Tyrens och bygger egna högtalare på fritiden.

Han bekräftar att det är svårt att få platta, små högtalare att låta som rejäla golvare. Basfrekvenserna är den stora utmaningen, kraftig bas kräver att stora luftvolymer sätts i rörelse. Men visst kan man använda avancerade algoritmer och kunskap om hörseln för att förbättra en högtalares prestanda.

– Det finns fler företag som mäter upp egenskaper och använder digital signalbehandling för att sända en optimal signal till högtalarelementen. Men jag känner inte till några andra högtalare som får en att tro att högtalaren är större än den är. Om det fungerar är det jätteintressant, säger han. 

Charlotta von Schultz

Mer om: Design Akustik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt