Plastbollar för lättare betonggolv

1999-04-14 13:52  
Av Malena Nilsson 08-796 66 00

Danska civilingenjören
Jörgen Breuning stoppar ihåliga bollar av återanvänd plast mellan spjälverk av stål i betongplattor.

- Betongbjälklag blir tunnare och lättare med bibehållen bärkapacitet utan att priset blir högre, säger Jörgen Breuning.

De ihåliga plastbollarna minskar mängden betong och gör konstruktionerna lättare.

Tekniken används nu i flera länder. Bland annat i Millenium Tower,
Hollands blivande högsta hus som byggs i Rotterdam som kommer att invigas på nyårsafton.

Tanken med metoden - som kallas BubbleDeck - är att skapa kanaler och bärighet i två riktningar och uppnå en stabil konstruktion samtidigt som
betonganvändningen halveras. Varje kilo plast ersätter 100 kilo betong.

- Bubbledeck är världens första dubbelverkande betonghålblock. Ingen annan betongkonstruktion har en armering som är kontinuerlig och elastisk, säger Breuning.

Bjälklagen kan fås helt prefabricerade eller gjutas på plats. Konstruktionen bygger på ett konventionellt lager av armering i form av ett nät i vilket bollarna placeras och täcks med ytterligare ett spjälverk av armeringsstål.

De bjälklag som gjuts på plats kommer som "äggkartonger" där plastbollarna är fastgjutna i underdelen innan de installeras och täcks med ytterligare ett lager armering och betong. Därefter vibreras betongen och ytan görs plan på arbetsplatsen. Byggandet blir rationellt och enkelt.

Tekniken utmanar kreativiteten hos arkitekter och konstruktörer eftersom den lägre vikten också leder till större flexibilitet, längre spännvidder och färre balkar och pelare.

Kombinationen av lättare konstruktion, elasticitet och färre bärande pelare gör även den danska tekniken lämplig i jordbävningsområden.

Byggsystemet har uppmärksammats utomlands och belönats med flera priser, senast i februari under den internationella byggmässan i Utrecht. Bubbledeck licenstillverkas i flera länder och företaget har agenter i bland annat Japan, USA, Norge, Belgien och Holland utanför Danmark.


Mer information finns på företagets webbplats:
www.bubbledeck.com

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt