Operatörerna: Sociala medier räddar nyårsnäten

2016-12-30 06:00  
Sociala medier avlastar mobilnäten på nyårsnatten, menar operatörerna. (Bilden är ett montage) Foto: Alamy

De stora störningarna i mobilnätet på nyårsafton har lättat under de senaste åren. Förklaringen: Fler och fler använder sociala medier och andra nättjänster för att gratulera nära och kära.

Klockan har precis slagit tolv på nyårsnatten. Du har precis tagit en sipp från ditt glas, spanat in fyrverkerier och tar nu upp din mobiltelefon för att ringa familjen. Men när telefonen försöker koppla upp sig mot basstationen möts du i stället av meddelandet att mobilnätet inte är tillgängligt. Ridå.

Känns det bekant? I så fall är du långt ifrån ensam att drabbas av mobilbesvär vid midnatt mellan den 31 december och 1 januari.

Förklaringen är enkel: mobilnäten blir överbelastade när en anstormning av användare försöker skicka sms och koppla upp samtal vid samma tidpunkt.

Men på sistone har störningarna i telefonnätet minskat avsevärt, uppger telefonoperatörerna. En viktig orsak till detta är att Facebook, Twitter och andra tjänster blivit förstahandsvalet för många som vill lyckönska sina vänner.

– Det är inte i närheten av samma stora belastning längre som tidigare år. Det beror dels på att vi bland annat har uppdaterat näten och att kunderna har tillgång till både 2g-, 3g- och 4g-näten, dels att många användare har gått över från sms och röstsamtal till att använda sociala medier för att kontakta sina anhöriga, säger Björn Lindberg, ansvarig för mobilnätsutbyggnad hos Tele2.

Vilka delar av landet är svårast komma fram när en ringer?

– Trycket är jämn fördelat över hela landet. Det beror på att det inte är enskilda basstationer på vissa platser som utsätts för värsta påfrestningarna utan belastningen ligger egentligen högre upp i nätarkitekturen.

Enligt Björn Lindberg brukar belastningstoppen infalla en halvtimme efter tolvslaget – men man ser också att många börja ringa redan en timme innan midnatt för på så sätt föregå störningsproblemen.

Har du några tips till de om vill vara säkra på att komma fram?

– Se till att försöka både en och två gånger. Sedan är viktigt att veta att ditt meddelande kommer att levereras, även om det kanske kan dröja lite på grund av nätbelastningen.

Även Telia ser en tydlig trend i att användarna går från sms och samtal till datatjänster som till exempel sociala medier, vilket i sin tur jämnar ut belastningen i mobilnäten.

Under exempelvis festivaler kan Telia göra punktinsatser för att stärka upp prestandan på vissa platser under en begränsad period. Men eftersom det är svårt att veta i förväg vilka platser som personer kommer att ringa från under nyårsnatten, går det inte att genomföra liknade insatser då.

– Vi har överlag bra kapacitet i våra nät och jobbar kontinuerligt med att förbättra den, säger Marcus Haglund, pressansvarig på Telia.

För de flesta är nyårsafton förknippad med fest och glädje, men statistik från tidigare år visar att samtalet till Sos Alarm nästan fördubblas under nyår, jämfört med en vanlig helg.

Även i år räknar Sos Alarm med att få ta emot betydligt fler samtal än vanligt under den 31 januari.

– Vi förväntar oss en kraftig ökning av antalet 112-samtal på nyårsnatten, precis som vi ser varje nyårsnatt, säger Fredrik Sjöberg på Sos Alarms pressjour.

Nödsamtal har alltid förtur i operatörernas nät, vilket ska göra det lättare att komma fram. Men den som upplever problem att koppla upp sig kan testa att ta ut simkortet från telefonen, tipsar Fredrik Sjöberg.

Att kunna ringa den sortens samtal utan simkort är möjligt tack vare en funktion vid namn nödroaming. I korthet innebär nödroaming att telefonerna ges möjligheten att koppla upp sig till vilket som helst av alla tillgängliga nätverk, vilket betyder att ditt samtal kan komma kopplas upp via Telias nät, även om du är kund hos Tele 2, till exempel.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt