… och räknar matte med mellanstadiebarn

2011-10-11 23:00  

Matte, bild och naturkunskap. En pedagogisk version av spelet Minecraft är på väg ut i skolan.

Ökad motivation och större engagemang. Två tydliga vinster med att använda spel i undervisningen enligt Santeri Koivisto, lärare och en av grundarna till det finska företaget SC Group, grundat förra året.

Idén är att bygga pedagogiska varianter av datorspel för skolan. Först ut är Minecraft. En specialversion för låg- och mellanstadiet har precis blivit färdig för test i skolor i USA, Storbritannien och Finland.

– De flesta lärare är inte så duktiga på datorer, så en av utmaningarna är att göra det så enkelt som möjligt, säger Santeri Koivisto.

I spelet får barnen bygga och lösa uppgifter tillsammans. Matte, bild och naturkunskap är exempel på ämnen som tas upp. I matte kan en uppgift till exempel vara att bygga en struktur i dubbel eller halv skala. Beräkningar kan också krävas för att klara en viss uppgift.

Genom att låta barn från olika skolor i olika länder ”träffas” i spelet och sam­arbeta lär de sig också att använda främmande språk.

Minecraft är också på väg in i högre utbildning.

– Vi har redan ett samarbete med en teknisk högskola som vill använda spelet för att lära studenterna mer om produktionsstyrning, säger Santeri Koivisto.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt