Nyheter via Facebook tillbaka i Australien

2021-02-26 07:04  
Fler länder kan komma att kräva nätjättar som Facebook på ersättning. Arkivbild. Foto: Matt Rourke/AP/TT

På fredagsmorgonen, lokal tid, kunde Facebookanvändare i Australien åter ta del av nyheter via plattformen. Likaså har de australiska mediehusens konton återställts efter cirka en veckas blockad.

I torsdags godkände Australiens parlament en ny lag som tvingar it-jättar som Google och Facebook att betala lokala medier för innehåll som publiceras på plattformarna.

Som en protest mot den kommande lagen blockerade Facebook förra veckan allt nyhetsinnehåll i och från Australien. Men efter att ha förhandlat med regeringen, som gick med på vissa justeringar i lagtexten, har Facebook nu backat.

Arbetet med att ta fram den nya lagen har pågått i över tre år. En utredning visar att över 80 procent av alla annonsintäkter på internet i Australien går till Google och Facebook.

Det har varit mycket fram och tillbaka och helt klart så har varken Google eller Facebook velat att den här lagen ska finnas. Men nu gör den det och det betyder att australiska nyhetsmedier kommer att få betalt för sitt innehåll och journalistiken kommer att hållas vid liv, sade finansminister Josh Frydenberg till radiokanalen 2GB på torsdagen.

Mediemagnaten Rupert Murdoch har internationellt varit en tung röst för att it-jättarna ska betala för nyheter. Eftersom han kommer från Australien och har bra förbindelser i huvudstaden Canberra antas han ha bidragit till regeringens hårda linje mot Facebook med flera.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt