Nya tv-telefonen skapas i Malmö

2008-12-09 23:00  
Så fungerar tv-telefonen.

I veckan började den nya svenska tv-telefonen Joicebox säljas. Boxen riktar sig till äldre som har svårt att hantera en dator.

Joicebox är tänkt som ett enklare alternativ till Skype och andra videochatt-tjänster på nätet. Den är utvecklad och säljs av företaget Myjoice med bas i Malmö, där boxen också tillverkas.

För omkring 3 000 kronor får man alla delar inklusive webbkamera. Till skillnad från Skype och motsvarande webbtjänster som är gratis, tillkommer en månadsavgift på 120 kronor per box.

Pc-programmen som den kan kommunicera med är dock gratis.

Upplösningen i videobilden är 320x240 pixlar - fyra gånger lägre än vad Skype klarar som mest, men samma som i Google Talk.

Enligt Johan Eckerstein, vd för Myjoice, har upplösningen begränsats, trots att videokodningen som används (H264) klarar betydligt högre upplösning.

Anledningen är att bredband med adsl ofta har en mycket begränsad hastighet ut mot internet, och att det skulle resultera i en hackig bild vid högre upplösning. I dagsläget kräver Joicebox en bandbredd på 256 kilobit/s i båda riktningar. Skype kräver minst 380 kilobit/s för sin högsta upplösning.

Ett alternativ till Joicebox är bildtelefoner för videokonferens, exempelvis den enklaste modellen från norska Tandberg, E20, som kan anslutas till bredbandet. Telefonen, som har upplösningen 768x448 pixlar, kostar omkring 15 000 kronor.

Det krävs också ett ip-telefoni-abonnemang för cirka 30 kronor i månaden eller en fast ip-adress.

Mats Lewan

Mer om: TV ip-telefoni

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt