Nya miljardförluster för 3

2006-01-20 09:47  
Investering på 25 miljarder kronor

Mobiloperatören 3 gick med nästan fyra miljarder kronor i förlust på tolvmånadersbasis fram till och med tredje kvartalet förra året. Delägaren Investor räknar nu med att investeringskostnaderna i 3 blir så höga som 25 miljarder kronor, varav Investors andel blir 10 miljarder.

Oscar Stege Unger, ir-talesman för Investor.
- Hi3G är en stor investering för oss. Det är alla infrastrukturprojekt, som till exempel Bredbandsbolaget. Det är ingen överraskning att det går med förlust. Det ligger i korten i alla infrastruktursatsningar, säger Investors talesman mot aktiemarknaden Oscar Stege Unger till Nyteknik.se efter Investors kvartalsrapport på torsdagen.

Investor är Sveriges största börsnoterade investmentbolag. Investor är 40-procentig delägare i mobiloperatören 3 i Skandinavien, vars juridiska bolagsnanm är Hi3G Access.

Huvudägare är Hongkonbolaget Hutchison Telecom, som också startat 3G-bolag i Storbritannien, Italien, Hongkong, Australien och ett par andra länder.

I Investors redovisning av Hi3G Access, som nästan helt handlar om den svenska marknaden, anges Investors del av 3:s förlust till 1,5 miljarder kronor för 12-månadersperioden 1 oktober 2004 till och med 31 september 2005.

Det betyder att den totala förlusten för Hi3G Access på rullande 12 månader uppgår till 3,75 miljarder kronor.

Det totala finansieringsbehovet - från starten 2000 till 2008, när nätet väntas vara färdigbyggd - uppskattas nu till 25 miljarder kronor, varav större delen i form av bank- och obligationslån.

Investors del av investeringen beräknas till 10 miljarder kronor.

Investors insats i form av riskkapital uppgår till 3 miljarder kronor fram till och med årsskiftet, varav 1,3 miljarder under 2005. Det framgår av Investorrapporten.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt