Ny Teknik testar Googles webbläsare

2008-09-03 12:39  
Så här ser Google Crome ut på datorn.

Google Chrome suddar ut skiljelinjen mellan din dator och internet. Det är ett av de starkaste intrycken när Ny Teknik testar Googles nya webbläsare.

Den som använder mycket program på webben, särskilt Googles egna Docs, Calendar eller Gmail, får en helt ny upplevelse med Chrome. Det går att lägga in snabbvägar på skrivbordet i datorn så att tjänsterna ser ut som program och inte webbplatser.

Med webbläsaren installeras dessutom Google Gears, ett program som gör det möjligt att jobba med nättjänsterna utan att vara ansluten till Internet. När man väl ansluter synkroniseras alla ändringar i dokumenten med nätversionerna.

Syr ihop funktioner
Google har också sytt ihop sökningar, adresser, flikar och fönster till en internetsäck som underlättar.

Adressfönstret är samtidigt ett sökfönster. När jag börjar skriva dyker det upp förslag till adresser eller sökord. Dessa hämtas från den egna historiken och från Googles stora webbindex.

Vissa större platser med egen sökmotor, exempelvis Amazon.com, integreras så att man bara behöver skriva första bokstaven, trycka tab-tangenten och sedan skriva sökordet. Då hamnar man direkt i sökresultatet för den platsen.

Efterhand känns webbläsaren personlig då den lärt sig vad jag brukar syssla med vid datorn.

Smartare flikar
Flikarna går att flytta ut från programfönstret så att det går att gruppera flikar smartare.

När en ny flik startas så visas de nio mest besökta sidorna, använda sökmotorer, senaste bokmärkena och nyligen stängda flikar. Den som stänger en flik av misstag hittar därmed lättare tillbaka.

Mer webbsida
Det saknas menyrad högst upp och statusrad längst ned. På så sätt syns mera av webbsidan i fönstret. Statusraden dyker bara upp när den behövs.

Varje flik är en egen isolerad så kallad process. Om något krånglar går det därför att stänga den aktuella fliken i en inbyggd enhetshanterare, som dessutom visar minnesförbrukning och annan nördinformation.

Detta är en poäng om man har nättjänster som e-post och ordbehandlare öppna i webbläsarens flikar.

Firefox lika snabb
Det har pratats om att webbläsaren är snabb, men vid våra första tester klockade den in på liknande tider som Firefox 3. Den var dock något snabbare än Internet Explorer 7.

Minnesförbrukning är visserligen högre i Chrome än i konkurrenterna, men när sidor stängs frigörs istället mera minne.

Krånglig installation
Programmet installeras inte i Windows vanliga sökväg för program, utan i användarkatalogen. Därför går det inte utan vidare att starta från kommandoraden i Windows. Flashspelare följer inte heller med, men kunde installeras manuellt och krångligt i användarkatalogen.

Den som vill granska webbsideskod blir lycklig över Inspector, som grupperar koden smart och gör det lätt att hitta det man söker.

Många funktioner som de konkurrerande webbläsarna har saknas, bland annat möjligheten att skicka webbsidor med e-post. Det finns heller ingen exportfunktion för bokmärken ännu, så det känns osäkert att bygga upp ett stort sådant bibliotek.

Google Chrome

Tidig utvecklingsversion av webbläsare som binder samman webben med skrivbordet.

Vasst:
* Hanterar krascher smart
* Förslag i adress/sökrutan
* Rangordnar favoritsidor
* Flikar flyttbara mellan fönster

Kasst:
* Krångligt installera tillägg
* Ingen export av bokmärken
* Finns få insticksprogram
* Installeras inte i systemets normala sökväg
* Ingen fråga innan alla flikar stängs

Ny teknik i Google Chrome:

* En nyutvecklad Javaskriptmaskin, V8, utvecklad i Danmark, för att snabba upp hantering av sådan kod.

* Varje öppnad sida är en egen isolerad process i datorn så att en dålig sida inte kan krascha hela webbläsaren och alla andra öppna sidor.

* Googles teknik för att köra nätprogram även när datorn inte är internetkopplad, Google Gears, installeras tillsammans med webbläsaren.

* Nätbaserade program kan bli ikoner på skrivbordet, och startas då i fönster utan de vanliga navigeringsfunktionerna i webbläsaren.

* Använder samma renderingsmotor för webbkod som Apples Safari, nämligen Webkit, som numera drivs som ett öppen källkods-projekt.

* Hela webbläsaren är öppen källkod och tillgänglig för andra utvecklare att göra insticksprogram till eller vidareutveckla.

* Hämtar förslag på sökord eller adress från historiken och Googles gigantiska webbsidesindex efterhand som bokstäver fylls i i adressrutan.

* Snabbsurfningsfunktion när ny flik öppnas. Där samlas användarens nio populäraste sidor, sökhistorik, nedstängda flikar och använda sökmotorer.

* Hemlig surfning med Icognito mode. Inga webbkakor och ingen historik sparas. Andra spårningsfunktioner i datorn berörs dock inte.

* Inbyggt skydd mot elaka webbplatser som vill ställa till det för surfaren.

Tomas Carlsson

Mer om: Google Crome

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt