Ny teknik ska ge plats för hd-tv i marknätet

2010-02-26 11:31  

Den 1 mars slutar SVT:s provsändningar av hdtv i marknätet. Samtidigt dras planerna upp på permanenta hdtv-sändningar med ny teknik. Radio- och tv-verket, Teracom och SVT marscherar i takt.

Både Radio- och tv-verket, Teracom och SVT siktar på permanenta hdtv-sändningar i marknätet (det som når vanliga antenner) senare i år.

För att sändningarna ska få plats i etern anser de tre aktörerna att teknikendvbt-2/mpeg4som är effektivare än dagens dvbt/mpeg4 ska användas.

Den nya sändningstekniken kräver nya boxar, som dock fungerar parallellt även med den gamla tekniken.

Radio- och tv-verket siktar på att presentera en strategi för den tekniska utvecklingen av tv-sändningarna i marknätet under mars månad, där planerna på hdtv ingår.

SVT å sin sida säger sig inom kort ansöka hos regeringen om tillstånd för två hdtv-kanaler i marknätet. Sändningarna skulle liksomdet nuvarande hd-försöket, som startade 2007, inledningsvis nå Mälardalen.

Hur lång tid det tar innan hd-tjänsten når 98 procent av befolkningen beror enligt SVT på hur snabbt Teracom kan bygga ut sändarnäten.

"De två hd-kanalerna från SVT skulle i princip bli parallellsändningar av SVT1 och SVT2", skriver SVT i ett pressmeddelande.

Mats Lewan

Mer om: Hdtv SVT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt