Ny jätteorder på Anotos kamerachip

2002-10-18 12:30  
Christer Fåhraeus

Uppfinnaren och entreprenören Christer Fåhraeus fick i dag en ny stororder på den bildbehandlingskrets som han uppfann för att konstruera den digitala läspennan C Pen. Kunderna som i höst storköpt Anotos kamerachip använder dem för att tillverka så kallade snap on-kameror till mobiltelefoner.

Christer Fåhraeus
Det är börsnoterade Anotos dotterbolag C Technologies som i höst helt överraskande har börjat göra stora affärer med sin bildbehandlingskrets Argus 2, som används i den digitala läspennan C Pen, men också i den mejlande Anotopennan och i kameraföretaget Wespots intelligenta bevakningskameror.

Över 2 miljoner Arguskretsar
På bara tre dagar har C Technologies tagit hem två stora beställningar på nästan 1,3 miljoner kretsar. Den nya beställningen är på 740.000 Argus2-kretsar. Häromdagen fick man en order på 550.000 kretsar och tidigare i höst har C Technologi skrivit in beställningar på 750.000 stycken.

På kort tid har C Technologies sålt över två miljoner Arguskretsar till ett värde av 112 miljoner kronor. Det är lika mycket som hela C Technologies omsatte förra året!

Köparna är företag som tillverkar så kallade snap on-kameror till mobiltelefoner.

- Vi märker ett otroligt intresse för våra kretsar nu när marknaden för multimediatmobiler börjar ta fart, säger Christer Johansson, vd för C Technogies.

Nästa generation tar bilder med ljud
Arguskretsen är hjärtat och kapitalet i Anotogruppen. Det genom att lägga hela bildbehandlingssystemet på ett enda chip har Anoto fått ned tillverkningskostnaden och storleken på chipet, vilket gör att storleken på de pennor och kameror som chipet används i också krymper i storlket.

Christer Fåhraeus har tidigare avslöjat för nyteknik.se att nästa generation av Arguschipet - som kommer att heta Nexus - kommer att innehålla en integrerad Bluetoothkrets för trådlös överföring och teknik för inspelning av ljud tillsammans med bilder.

- Då kan man tillverka små nyckelringskameror som hårdkodas för att enkelt föra över bilder och ljud till mobiltelefonen och vidare ut på mobilnätet med mms-teknik, säger Christer Fåhraeus.

Oväntade Argus-affärer
För Christer Fåhraeus kommer de separata Argusaffärerna som en överraskning - särskilt storleken på beställningarna. De ger märkbara intäkter till den finansiellt pressade Anotokoncernen.

Men Argus var inte från början tänkt att säljas som en separat produkt. Kretsen togs fram för att göra det möjligt att tillverka Anotogruppens olika produkter billigare och i mindre storlekar.

Så här skrev Ny Teknik om Arguschipet i en stor Anotoartikel i juni i år.

Anoto satsar allt på en krets
Specialkretsen Argus är den gemensamma nämnaren för alla bolag inom Anotogruppen. Den är skräddarsydd för snabb bildbehandling och utvecklades först för att sänka kostnaden på läspennan C-pen. I dag utgör den grunden också för Anotopennan och övervakningskameran We Spot.

- Argus är i någon mening en dator på en krets. Den har alla vanliga delar med processorkärnor och så vidare. Det som gör den unik är att den har ett block som gör att den klarar bildbehandling i realtid, säger Ola Hugosson, chef för utvecklingen av specialkretsar, eller Asic som det kallas på fackspråk, hos Anoto.

Han har varit med i teknikutvecklingen sedan C Technologies startades och är en av de personer som tagit fram de tekniska lösningarna som behövs för att förverkliga Christer Fåhraeus visioner. Tillsammans med sin sju personer starka utvecklingsgrupp tillhör han den absoluta kärnan i företaget.

- Mycket av företagets idéer ligger skyddade i patent på aisic:en, säger Ola Hugosson.

Det tar drygt ett år att utveckla en sådan här krets och det som är fastlagt i hårdvara går sedan inte enkelt att ändra på. Företaget sparade mycket tid när Anotopennan skulle konstrueras eftersom Argus redan användes i C-pennan.

- Det finns andra grejer som är unika i Anotopennan som vi kunde börja jobba med direkt istället, säger Ola Hugosson.

Kamerorna i C-pennan och Anotopennan skiljer sig bland annat åt i optiken, dessutom finns en trycksensor som avgör när pennan trycks mot papperet. Kamerorna som används i Anotos produkter köper företaget in från externa leverantörer.

Den första C-pennan innehöll inte Argus utan byggde helt på standardprodukter. Den speciella bildbehandlingen sköttes istället i läspennans programvara. Men för att kunna producera pennorna till ett rimligt pris och för att få ner strömförbrukningen behövdes en speciell krets som kan ta hand om en viss del av beräkningarna effektivare än en mer generell krets.

Argus finns med även i nästa generations pennor men sedan är det dags för en ny specialkrets. I den ska även större delen av den hårdvara som behövs för att driva en Bluetoothsändare finnas med för att ytterligare dra ned på tillverkningskostnaden.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt