Ny flygrutt spar bränsle för halv miljard

2002-11-29 09:58  
Får flyga fågelvägen.

Flygtiden mellan Europa och destinationer i Asien förkortas med 30 minuter tack vare ett nytt avtal om flygrutter som flygorganisationen IATA arbetat fram. Avtalet innebär bränslebesparingar för en halv miljard kronor per år.

I arbetet, som pågått sedan februari 2000, har 21 stater, flygbolag och militärorganisationer medverkat. För diskussionerna med regeringarna i de berörda länderna har IATA tagits hjälp av FNs organ för civilflyg, ICAO.

Det nya avtalet, som började gälla i går natt, innebär att ett flertal flygrutter förkortas i och med att flygplanen får flyga "fågelvägen" över områden som de tidigare var tvungna att flyga runt.

Förutom tidsvinster för passagerarna vid själva resan anser IATA att förseningstiderna på flygplatserna ska kunna minskas. Dessutom spar flygbolagen bränsle för en halv miljard kronor om året.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL