Ny elektronikjätte på väg

2008-11-03 07:31  

Panasonic kan redan i april 2009 bli Japans största elektronikföretag. Allt fler initierade uppgifter talar om att företaget är på väg att köpa en majoritet av företaget Sanyo. Genom köpet skulle Panasonic bli världsledande på litium-jonbatterier och solcellsteknik, och världens näst största elektronikföretag.

Allt fler affärsmedier i Japan hävdar nu att en fusion är att vänta mellan elektronikjättarna Panasonic och Sanyo. Det senare företaget har under flera år haft ekonomiska problem, och stora finansinstitut har gått in för att stötta Sanyo.

Goldman Sachs, Daiwa Securities SMBC Co och Sumitomo Mitsui Banking Corp har 430 miljoner preferensaktier som Sanyo utfärdade 2006, motsvarande 70 procent av röstningsvärda aktier i Sanyo. Det är dessa aktier Panasonic nu enligt uppgift förhandlar om att överta. På sikt har Panasonic för avsikt att förvärva samtliga aktier i Sanyo.

Sanyo är världens största tillverkare av litium-jonbatterier för mobiltelefoner och bärbara datorer. Företaget är också en stor aktör när det gäller solceller och läshuvuden för dvd-spelare.

Under flera år har Sanyo brottats med stora ekonomiska problem. I våras sålde företaget sin mobiltelefonverksamhet till konkurrenten Kyocera.

Till Sanyos starka sidor hör dominansen inom litium-jonbatteritekniken, där man är störst i världen. Det gäller fram för allt batterier till mobiltelefoner. Företaget utvecklar även batteritekniken för bilindustrin.

Även när det gäller solceller har Sanyo flyttat fram positionerna och blivit en ledande aktör.

Genom ett uppköp skulle Panasonic passera Hitachi som Japans största elektroniktillverkare, och bli näst störst i världen sett till försäljning efter amerikanska General Electric.

Panasonic är världens ledande tillverkare av plasma-tv, och har lång erfarenhet av batteriteknik för hybridfordon. Tillsammans med Toyota tillverkar Panasonic batterierna till hybridbilen Toyota Prius.

Den 1 oktober i år blev Panasonic det officiella namnet på den japanska industrikoncern som tidigare bar namnet Matsushita. Det finns en gammal koppling mellan Matsushita och Sanyo. Grundaren av Sanyo, Toshio Iue, var släkt med grundaren av Matsushitakoncernen och arbetade för Matsushita fram till 1947 när han grundade sitt eget företag Sanyo.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt