Nu slukar Nokia Symbian

2008-12-04 15:03  
Nokias nya prestigemobil N97 har Symbians operativsystem och menysystemet S60, som sedan några månader tillbaka också har pekskärmsfunktioner.

Nokia, världens största mobiltillverkare, har fullföljt köpet av det brittiska programvaruföretaget Symbian.

Köpet som annonserades av Symbian och Nokia i början av sommaren är klart.

Nokia har successivt köpt på sig aktier i Londobaserade Symbian, som ägts gemensamt av världens största mobiltillverkare.

Från och med den 1 februari går alla Symbiananställda över till Nokia.

Symbian utvecklar operativsystemet Symbian OS för mobiltelefoner.

Men Nokia startar samtidigt stiftelsenSymbian Foundation tillsammans med flera av de gamla ägarna av Symbianbolaget och med några av världens största mobiloperatörer.

Operativsystemet ska tas om hand av Symbian Foundation och successivt föras över till öppen källkod. Det ska också bli gratis att licensiera - alltså samma modell som Googles mobilsatsning med operativsystemet Android.

I samband med Nokias köp läggs också de olika menysystemen inom Symbian in i stiftelsen - Nokias eget S60, Sony Ericsson och Motorolas Uiq samt NTT Docomos Moap. S60 är det system som kommer att användas hädanefter.

Uiq, med huvudkontor i Ronneby, har som en konsekvens nyligen varslat samtliga 270 anställda.

I Symbian Foundation ingår AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT Docomo, Samsung, Sony Ericsson, ST-NXP Wireless, Texas Instruments och Vodafone.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Symbian Motorola

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt