Nu måste megabyte betyda en miljon

1999-03-17 07:38  
Farväl till annonser om "Datorminne 64 megabyte".
Nu ska det heta "mebibyte".
Det är den internationella standardiseringskommissionen IEC som infört en ny standard för att beteckna antal "bits" och "bytes".
Skälet är olikheter mellan det binära och decimala talsystemet.
I datorvärlden räknar man binärt. En minneskrets på "en kilobyte" lagrar egentligen 1 024 byte (två upphöjt till tio) och inte 1 000 som prefixet "kilo" egentligen anger.

För enkelhetens skull har man emellertid sedan många år använt kilo, mega och så vidare trots att det egentligen är fel mått. Alla tekniker som arbetar i branschen vet ju det rätta förhållandet.
Men det är inte riktigt sant.
- När man talar om minneskapaciteten inne i en dator betyder "kilo" 1 024. Men när det gäller överföringshastigheter på telenätet är en kilobit/sekund verkligen 1 000 bitar per sekund, säger Anders J Thor, som är universitetslektor på KTH och ordförande i den expertkommitté inom IEC som arbetat fram den nya standarden.

Att inom samma teknikområde låta "kilo" stå för två helt olika mått är oacceptabelt, menar Anders J Thor.
Därför har IEC sedan ett par år tillbaka arbetat för en enhetlig måttangivelse och har nu lagt fram standarden "prefix för binära multiplar".
Det som tidigare hette "kilo" men egentligen betecknar "1 024" ska nu heta "kibi" med symbolen "Ki" vilket är en förkortning för "kilobinary".
På liknande sätt heter "mega" nu "mebi" (Mi) och "giga" heter "gibi" (Gi) när det handlar om binära tal.
Men begreppen "megabyte" och "kilobit" försvinner inte. De får givetvis användas. Men då ska de verkligen ange exakt "en miljon" respektive "ett tusen".

Anders Thor gissar att det blir en del pedagogiska problem med att få den nya standarden accepterad.
- Men vid den slutliga omröstningen om den nya standarden var det bara Storbritannien som röstade emot, berättar Anders J Thor, som tror att standarden verkligen får genomslag.
- Till en början av dem som skriver tekniska specifikationer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt