Nu kan du köra dina datorspel i djupled

2009-06-02 23:00  

Världen omkring oss är tredimensionell, men datorskärmen är platt. En ny bildskärm, som kopplas till speciellt utvecklade stereoglasögon, ger djup och rymd åt grafiken. Att se tre dimensioner via datorn har blivit enklare.

Ny Teknik har testat ett paket med Samsungs nya skärm Syncmaster 2233RZ och glasögonen Ge Force 3D Vision från grafikkretstillverkaren Nvidia. Tekniken för att visa tre dimensioner bygger på den gamla principen att visa olika bilder för höger och vänster öga.

Den stora skillnaden jämfört med tidigare är att skärmen uppdateras med 120 hertz, dubbelt så snabbt som dagens vanliga datorskärmar. Bilden separeras sedan till två 60 hertzbilder, var och en med samma upplösning och färgåtergivning som på en vanlig skärm. Tekniken är i sig inte speciellt revolutionerande, den har bara förfinats och blivit mer kraftfull.

Tittar du på skärmen utan glasögon ser det ut som två bilder som ligger bredvid varandra, som en förskjuten dubbelexponering. Med glasögonen däremot är resultatet fascinerande. Glöm det där om att saker ser ut att ramla ur skärmen, det är struntprat. Däremot får det som visas på skärmen ett ordentligt djup, som att titta ner i ett djupt hål.

Glasögonen är förvånansvärt bekväma och framför allt lätta, och det är inget problem att använda dem flera timmar i sträck. De kommunicerar med datorn via en ir-enhet som ansluts i datorn. Batterierna sägs räcka för mer än ett dygns oavbrutet användande, och de inbyggda batterierna laddas via usb.

Egentligen kräver glasögonen bara en 120 Hz-skärm eller motsvarande för att fungera, men med paketet får du allt i samma låda.

Det främsta användningsområdet är förstås datorspelande, men tre dimensioner kan även tillföra mycket praktisk nytta för exempelvis ingenjörer, arkitekter och andra som arbetar med olika aspekter av den verkliga världen i datorn. Är programmet rätt programmerat enligt Windows ramverk fungerar det automatiskt.

Samsung Syncmaster 2233RZ

Skärmstorlek: 22? wide.

Ljusstyrka: 300 cd/m².

Statisk kontrast: 1000:1.

Dynamisk kontrast: 20?000:1.

Upplösning: 1?680 ? 1?050.

Responstid: 3 ms (GTG).

Strömförbrukning: 50 W.

Nvidia Ge Force 3D Vision

Vikt: 50 gram.

Batteritid: 40 timmar (enligt tillverkaren).

Laddning: via usb.

Max avstånd till skärm: cirka 6 meter.

VASST

* Skärmprestandan.

* Bekväma glasögon.

* Lättanvänt.

KASST

* Kan ge trötta ögon.

* Nischade användningsområden.

* Systemkrävande.

Ove Kaufeldt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt