NSA knäckte kryptering på internet

2013-09-06 07:00  

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och den brittiska motsvarigheten GCHQ har knäckt krypteringar som används för att skydda epost, banktransaktioner och sjukhusjournaler.

Genom hemliga överenskommelser med teknikföretag och internetleverantörer har spionorganisationerna knäckt koderna och fått möjlighet att ta sig förbi säkerhetskrypteringarna på internet.

Det framgår av dokument som läckts av NSA-avslöjaren Edward Snowden, skriver The Guardian.

Dokumenten avslöjar att NSA och GCHQ använt sig av en rad olika metoder för att få tillgång till stora delar av internettrafiken. Metoderna innefattar NSA:s kontroll över fastställandet av internationella krypteringsstandarder, användningen av superdatorer för att knäcka kryptering och hemligt samarbete med teknikföretag och internetleverantörer.

Genom samarbetet har underrättelsetjänsterna lyckats föra in sårbarheter, så kallade bakdörrar eller falluckor, i kommersiella krypteringsprogram.

NSA har använt 250 miljoner dollar om året på program, vars syfte bland annat varit att påverka utformningen av teknikföretags och internetleverantörers produkter.

Underrättelsetjänsterna hävdar att deras förmåga att knäcka kryptering är avgörande för kärnverksamheten; terrorbekämpning och underrättelseinhämtning.

Men säkerhetsexperter anklagar dem för att ha attackerat själva internet och integriteten hos alla användare.

– Kryptografi utgör grunden för tillit på nätet, säger Bruce Schneier, specialist på kryptering vid Harvards Berkman Center for Internet and Society, till Guardian.

– Genom att medvetet underminera säkerheten på nätet, i ett kortsiktigt försök att avlyssna, undergräver NSA själva internetstrukturen.

Underrättelsetjänsterna har uppmanat Guardian, New York Times och ProPublica att inte publicera uppgifterna med motiveringen att det kan leda till att utländska mål kan komma att byta kryptering, vilket kan göra det svårare att samla in och avläsa kommunikation.

Sedan några fakta har tagits bort fattades beslut att publicera uppgifterna på grund av värdet av en offentlig debatt, skriver Guardian.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Prevas

Debatt