Nätexperten: Ericsson måste agera snabbt

2014-06-23 11:00  

Storstrid och sedan utslagning. Analyshuset Gartner tror att tre systemleverantörer dominerar marknaden framöver när nästa generations nät kommer.

I flera veckor har Ny Teknik berättat om framtidens nät som ska klara av den stora trafikökningen. Det nya nätet blir ett nät som kommer att byggas på operatörernas villkor – och det ställer tuffa krav på systemleverantörerna.

Analyshuset Gartner tror att Cisco, Ericsson och Huawei blir de tre största systemleverantörerna efter teknikskiftet när NFV (Network Functions Virtualization) och SDN (Software Defined Networks) samt den nya nätarkitekturen har införts.

– Huawei blir definitivt en av de tre stora systemleverantörerna. Jag är säker på Cisco och Ericsson. Men Ericsson måste agera snabbt, de har en del att ta igen när det gäller NFV och SDN, säger Akshay Sharma, expert på nätinfrastruktur på Gartner.

I dag är Alcatel-Lucent, Cisco, Ericsson, Huawei, NSN och ZTE de sex största systemleverantörerna till telekomindustrin. Deras samlade omsättning överstiger tusen miljarder kronor per år.

Cisco tror att det kommer att bli tufft för de kinesiska leverantörerna framöver.

– Cisco har en jättebra position och har varit med från början. Vår bedömning är att Cisco och Ericsson kommer att lyckas bäst bland de sex systemleverantörerna. Alcatel-Lucent, Huawei, NSN och ZTE får svårigheter att konkurrera. Även Intel kommer troligen att ha en bra position, säger Fredrik Wester, teknikchef på Cisco.

– Om två–tre år kommer vi att se vilka systemleverantörer som lyckas bäst, säger han.

Cisco vill komma in i skaran av systemleverantör som levererar de viktiga noder som hanterar teletrafiken, till exempel GGSN för mobilnättrafiken.

GGSN blir i framtiden en vir­tualiserad programvara som körs i datacenter.

– Min prognos är att Ericsson, Huawei samt NSN och Alcatel/Lucent är de största system­leverantörerna av stamnäts­noder och servicenoder för telekomnäten om fem år, säger Bengt Nordström i konsultföretaget Northstream.

– Men Samsung kan bli en av de stora systemleverantörerna till telekomindustrin. Samsung har fått kontrakt med Vodafone och kan även bli en leverantör till Voda­fone i Europa. Det kan också bli någon form av konsolidering mellan NSN och Alcatel-Lucent, säger Bengt Nordström.

– Cisco satsar på att bli leverantör av stamnätsnoder och servicenoder för telekomnäten. Min bedömning är att Cisco inte kommer att få någon större del av denna marknad, säger Bengt Nordström.

Göte Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt