Myndigheten: Var fjärde usb-laddare är livsfarlig

2017-06-13 15:30  
Kretskort från original-laddare till vänster, kopior till höger. Bild ur Elsäkerhetsverkets rapport. Foto: Elsäkerhetsverket

Nästan en fjärdedel av de 60 usb-laddare som Elsäkerhetsverket kontrollerat i en stor granskning har sådana stora brister att de är direkt livsfarliga vid normal användning.

Dessutom saknar 38 procent av de granskade laddarna den dokumentation som krävs för att produkten ska få säljas på den svenska marknaden.

Usb-laddare är överrepresenterade när det gäller anmälningar av farliga produkter till Elsäkerhetsverket. I de anmälningar som kommit in gäller 46 procent brandtillbud och 27 procent tillbud med elchock.

”Att en laddare av tio endast har lacken på ledarna som isolation mellan farlig nätspänning och usb-utgången är anmärkningsvärt. Här är det inte längre en risk, det är bara en fråga om tid tills det blir överslag och laddaren blir strömförande, om den är inkopplad i uttaget”, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Läs Elsäkerhetsverkets rapport här

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt