Modellen som surfar snabbast

2016-06-30 11:01  
Sony Xperia Z5 i guldutförande. Foto: Sony

Bästa Iphone kommer först på 18:e plats, visar nu statistik om mobilmodellernas surfhastighet.-Tydligt att Iphone inte är optimerad för vårt snabba mobilnät, säger Rickard Dahlstrand på Bredbandskontrollen.

Snitthastigheterna skiljer sig rejält åt mellan olika modeller, visar ny statistik från Bredbandskollen.

Snabbast surfar Sony Xperia Z5.

– Kanske för att Sony fortfarande har Ericssonkomponenter i mobilen som anpassats efter de svenska näten, spekulerar Bredbandskollens projektledare Rickard Dahlstrand.

Som vanligt är Androidmobilerna snabbare än Iphone. Den snabbaste Iphonemodellen 6S hamnar först på 18:e plats.

– Jag är förvånad över att Iphone inte kommit i kapp. I Sverige har vi 4g-nät i toppklass och det är tydligt att Iphone inte är optimerad för våra snabba svenska mobilnät jämfört med telefonerna i toppskiktet hos Android, säger Rickard Dahlstrand.

Det är alltså inte bara nätet, täckningen och operatören som påverkar hastigheten. Även valet av mobilmodellen påverkar.

– Vi har så bra nät i Sverige, tack vare konkurrensen mellan de fyra operatörerna. Det absolut bästa man kan göra för att snabba upp mobilsurfen är att byta från en gammal 3g- till en 4g-telefon. Och de senaste modellerna som är anpassade för 4g+ är förstås snabbast, säger Rickard Dahlstrand.

Bredbandskontrollen kommer med en jämförelse mellan operatörerna efter Almedalsveckan.

– Där ser vi att skillnaden mellan näten generellt är liten. Men det är klart, på en given plats kan skillnaden vara stor. Så man måste förstås alltid kontrollera vilken operatör som är bäst där man befinner sig ofta, som där man bor och jobbar, säger Rickard Dahlstrand.

I Bredbandskollens nya sammanställning rankas de 67 modeller som det gjorts flest mätningar med i Bredbandskollens mobilappar under tiden 1 januari - 15 maj 2016. Underlaget baseras på över 600 000 mätningar.

Snabbast när det gäller nedladdning av data är Sony Xperia Z5. med en snitthastighet på 39,9 Mbit/s. På andra plats kommer Samsung Galaxy S7 med 38,9 Mbit/s. Medan den snabbaste Iphone-modellen Iphone 6S hade 27,5 Mbit/s.

Tabellen nedan listar de tio snabbaste mobiltelefonmodellerna sett till antalet mätningar som gjorts med Bredbandskollens app under tiden 1 januari- 15 maj 2016.

1 Sony Xperia Z5

2 Samsung Galaxy S7

3 Samsung Galaxy S7 edge

4 Sony Xperia Z5 Premium

5 LG G4

6 Samsung Galaxy Note 4

7 Sony Xperia Z5 Compact

8 Samsung Galaxy S6 Edge+

9 Nexus 6P

10 Samsung Galaxy S6 Edge

Via den här länken kan du se hela listan. Där går det också att se vilka modell som är snabbast för uppladdning av data. Toppar där gör LG G2 (LG-D802).

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt