Microsoft planerar webbversion av Office-programmen

2008-10-29 13:07  

Nästa år kommer de till slut via webben, Microsofts klassiska Office-program som hittills legat stadigt på hårddisken i datorer världen över.

I samband med nästa version av Office-paketet, Office 14, kommer Microsoft att erbjuda en bantad version av programmen via webbläsaren.

Programmen som Microsoft släpper i webbversion är Word, Excel, Powerpoint och One Note.

Förutom grundläggande funktioner för att arbeta med dokument via nätet ska det finnas möjligheter till samarbete, så att flera personer kan arbeta i samma dokument samtidigt, och kunna se varandras ändringar.

Kommersiell lansering väntas under nästa år.

Microsoft kommer därmed till slut med ett slags svar på utmaningen från Google Apps och en rad andra motsvarande kontorsprogram som man når via internet och datorns webbläsare, ofta utan kostnad.

Tidigare har Microsoft lanserat webbtjänster under namn som Office Live och Windows Live.

Men trots namnen har Office-programmen inte funnits tillgängliga. Det har i stället bland annat handlat om en lagringsplats för Office-dokument. För att arbeta med dokumenten har det fortfarande varit nödvändigt att ha programmen i datorn.

Vilken affärsmodell som kommer att gälla för webbprogrammen är inte klart.

Nyhetssajten News.com har gjortett bildspel med skärmdumpar av Office i webbversion.

Mats Lewan

Mer om: Office Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt